välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är svampar och växter liknande?

Postad av : Magnus Ekblad

Cellstruktur

Växter och svampar utgör två av de fem riken av organismer. Det finns många skillnader mellan dessa två grupper finns det också flera likheter. Både växter och svampar är flercelliga, vilket betyder helt enkelt att de består av flera celler i stället för en enda cell (en bakterie är). De har också cellväggar kring utsidan av enskilda celler. De har också genetiskt material inom en kärna och kallas eukaryoter. Detta står i kontrast till prokaryoter, som inte innehåller deras genetiska material inom definierade kärnor.

Reproduktion

Svampar och många växter kan producera antingen asexuellt eller sexuellt. Asexuell reproduktion är i huvudsak förökning och inte innebär utbyte av genetiskt material mellan individer. Så avkomma asexuellt reproducerande organismer som växter och svampar är helt enkelt kopior av deras föräldrar. Detta är uppenbart i en bit av en krukväxt som placeras i en kopp vatten och kan återplanteras. När svampar och växter förökas sexuellt, finns det ett utbyte av genetiskt material och avkomman har en viss genetisk varians. Denna skillnad är vad som är nödvändigt för dessa organismer att utvecklas i takt med förändrade miljöförhållanden. Även svampar fortplanta sig genom sporer och växter förökar sig genom att använda sperma (pollen) och ägg för att producera frön, är funktionen av sexuell reproduktion samma.

Mobility

Växter och svampar är både stationära organismer. I motsats till växter, som vanligen är knutna till deras substrat (typiskt mark) via ett rotsystem, har svampar inte så komplexa system och kommer helt enkelt att omfatta objekt med fingerliknande filament. Även om moderplantan och svamp är stillastående, är de reproduktiva strukturerna är inte nödvändigtvis stationära (både svampsporer och anläggning pollen kan transporteras på vinden).

Ekologi

Växter och svampar har olika ekologiska roller men är liknande i att varje typ av ekologiska roller är avgörande för funktionen hos ett friskt ekosystem. Plantor anses producenter eftersom de utnyttja solljuset och via fotosyntesen skapar biomassa. Omvänt, svampar bryter ner biomassa och kallas nedbrytare. Så även växter och svampar har olika näringsbehov, de båda behöver vatten för att leva. Reproduktiva delar som frön och sporer behöver inte vatten för att överleva, men för att trivas, medlemmar i båda rikena kräver vatten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org