välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om fjordar

Postad av : Charlotte Wannberg

Fjordar är mer än bara ett fint namn för vikar eller sund, men det kan vara svårt att avgöra skillnaden utan någon djupdykning i en kropp i vatten geologiska historia. Även ortnamn kan vara missvisande eftersom en del fjordar är faktiskt kallas kanaler eller ljud. Men grävde Om du någonsin har ett hål i sanden på stranden och tittade på den fyllas med vatten som tidvattnet stiger du av misstag har skapat en modell för hur fjordar bildas. Den viktigaste skillnaden är att istället för en jätte hand eller skyffla gräva upp ett hål i sanden, var fjordar huggen ur berggrunden av Giant glaciärer bildades under den senaste istiden.

Identification

Fjord är en norsk term för en slot-liknande glacial dal som delvis är nedsänkt i havet. Det finns dock fjordar på många andra ställen runt om i världen förutom Norge. Andra områden som omfattar fjordarna British Columbia, Alaska, Chile, Grönland, Nya Zeeland och Antarktis. Den gemensamma geologiska tråden här är att dessa områden har alla hårda berggrund som är motståndskraftig mot erosion och var historiskt hem till stora glaciärer.

Geografi

Hittade främst på västra kuster, fjordar är djupa dalar mest ristade i slutet av senaste istiden som inlandsisen drog sig tillbaka från bergen till havet. Anledningen till att de flesta fjordar finns på bergiga västra kuster beror fuktig västvärldens rådande marina vindar lyftes uppåt över bergen, som gav rikligt snöfall att mata glaciärer.

Missuppfattningar

Vad gör aa fjord en fjord, och inte en ria, sund, ljud, kanal eller en vik? Suddiga raderna märkning dessa vattenmassor från varandra, men det finns flera varumärken som tillhör fjordar som gör dem tydliga. En av de starkaste egenskaperna hos fjordar är att de är djupa. Vattenmassor i inlandet snidad av floder eller hav retirerande är oftast grundare. Glaciärer väger biljoner ton hade kraft att trycka ut djupa dalar långt under havsytan som sedan översvämmades av havsvatten som haven steg efter den senaste istiden. Dessutom, fjordar är oftast grundare på munnen än dessa andra vattenförekomster eftersom glaciärerna mejsling kraft minskades eftersom de smälte i havet.

Funktioner

Samtidigt som vanligtvis förknippas med tropiska områden, några av världens största korallrev nyligen upptäcktes växer på undersidan av fjordarna i Norge. Dessa korallrev är hem för en uppsjö av marina organismer som plankton och anemoner och tros vara kopplat till de rika överflöd av fisk finns längs den norska kusten. Det finns också korallreven i Nya Zeeland fjordar, och ett undervattens observatorium i Milford Sound erbjuder utsikt utan att få in den kyliga vatten.

Betydelse

Tillgänglig fjordar är populära turistattraktioner och norska fjordarna som Geirangerfjorden är särskilt känt som några av de mest natursköna platser på jorden. Några av de längsta fjordar i världen Scoresby Sund på Grönland på 217 miles lång, Sognefjord i Norge på 126 miles och Limfjorden i Danmark på 112 miles. Några av de djupaste fjordarna Skelton Inlet i Antarktis på 6. 342 meter djup, Sognefjord på 4. 291 meter och Messier Channel i Chile på 4. 226 meter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org