välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur smälta euglenas mat?

Postad av : Jeanette Morales

Du behöver:
vetenskaplig kalkylator
. Skala.
Måttband.

Fotosyntes

Euglenas är unika encelliga organismer eftersom de är både autotrofa (att göra sin egen mat) och heterotrofa (nå sin föda från externa källor). Euglenas har kloroplaster som innehåller klorofyll, ungefär som de som finns i växter. Detta klorofyll skapar mat för Euglena genom att fånga energi från solljuset, kombinera den med vatten och syre och producerar näringsämnen för euglenas. Tillsammans med att producera näringsämnen, är koldioxid, som sprids ut av djuret. Således, i perioder av dagsljus, euglenas kräver lite eller ingen extern födokälla för näring. Intressant euglenas har en färgad stråknäckare som är känslig för ljus och kan hjälpa dem att orientera mot områden med högre solljus intensitet.

Förtäring

I tider då solljus är inte gott eller helt frånvarande, euglenas har förmågan att inta föda liksom andra protozoer. Euglenas har en lång flagell som piskor ständigt i en cirkulär rörelse. Detta gör att Euglena att flytta genom vattnet i jakt på mat (antingen solljus eller partiklar mat). Euglena har en mun där livsmedel (bakterier, detritus, andra protozoer) in och tas in i kroppen på ett saclike struktur som kallas vacuole. Den vacuole håller mat i hela processen för matsmältning. Matsmältningsenzymer, som bryter ner maten absorberas genom väggen och in i vacuole. Eftersom maten bryts ner, är mer näringsrik komponenter diffust tillbaka utanför vacuole. Ju mer maten bryts ner, desto mindre och mer full av avfall vacuole blir.

Egestion

När maten bryts ner och vakuoler fylla med avfall, de migrerar genom kroppen framifrån ( där munnen är) bakom. När kanten på vacuole uppfyller innerkanten av Euglena blir väggen mellan Euglena och vacuole tunna och så småningom försvinner, vilket gör att innehållet i vacuole att utvisas till den omgivande miljön. Denna process kallas exocytos (bokstavligen betyder "utanför cellen).

    
    Copyright © 2011 give2all.org