välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Mellanöstern ökendjur

Postad av : Jan-Olof Stoor

Mellanöstern är hem för två stora öknar som värd för en rad djurarter kan överleva den extrema klimat och landskap. Även den biologiska mångfalden är relativt sällsynt i dessa öknar jämfört med andra typer av miljöer, och mänsklig verksamhet har förstört delar av livsmiljön, flera typer av däggdjur och reptiler att fortsätta att lämna sina hem det

Typer

Mellanöstern öknar är hem för en mängd djur, bland gaseller, katter sand, Oryx (en antilop arter), ödlor, kameler, boskap och getter. De flesta av dessa arter, inklusive sand katter, gaseller, ödlor och Oryx, är vilda och överleva utan mänsklig kontakt. Å andra sidan, nötkreatur kameler och getter vallade genom öknar av nomadiska stammar som vägleder sina hjordar till glesa betesmarker i regionen

Geografi

Mellanöstern ökendjur bebor två öknar: Arabiska Desert och den syriska öknen. Den förra sträcker sig från Irak och Jordanien till Oman och i Persiska viken till Jemen, medan den senare når över norra arabiska halvön, inklusive delar av Syrien, Saudiarabien, Jordanien och Irak.

Klimat

djur som lever i både arabiska och syriska öknarna är anpassade till extrema miljöer. I det senare finns det ingen odlingsbar mark tillgänglig för djuren, eftersom nederbörden är extremt sällsynt under hela året. Medan temperaturen ofta når över 100 grader F under dagen, nattetid ger minusgrader hela hösten och vintern. Av denna anledning mest öken arter hitta täcker antingen tunnelbanan, bland sanddynerna eller bland buskarna under natten.

Storlek

den arabiska öknen är en stor yta av mark-900, 000 kvadrat miles-och har som sitt centrum i Rub al-Khali en av världens största sammanhängande sand massorna. De mindre syriska öknen består av ca 200. 000 square miles, och har färre djurarter än den arabiska öknen.

Överväganden

Desert arter i Mellanöstern är hotade av ett antal konstgjorda hot mot deras ekosystem, som har redan börjat inkräkta på deras livsmiljöer samt deras mat-och vattenförsörjning. Några av dessa hot är över-betad mark av nötkreatur och getter som vaktas av nomadstammar, olje-och gasledning konstruktion, oljeutsläpp, fordon terrängförhållanden och effekterna av krig.
Många öken arter i regionen har redan blivit utrotade på grund av jakt och livsmiljöer nedbrytning. Dessa numera utdöda djur inkluderar randiga hyena, honung grävling och schakal. Samtidigt har andra typer av djur, såsom sanden gasell, har återinfört till Mellanöstern öken konserver, där de nu skyddade.

    
    Copyright © 2011 give2all.org