välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ost mögel experiment

Postad av : Stefan Svensson

Skapa och observera möglig ost är en populärvetenskaplig rättvis experiment. Dessa typer av experiment kan hjälpa till att upptäcka vad ostar är mest resistenta mot mögel och varför, ett faktum som är användbar i många verkliga situationer. Campare och backpackers är bland ett fåtal människor som tycker att den här informationen ovärderlig. Frekvensen av mögeltillväxt kan spåras och förklaras som sporer växer. Var alltid försiktig när växer mögel, som vissa typer är giftiga

sorters ost

Prova att köpa flera olika typer av ostar med olika texturer . Exempelvis jämföra hårdhet på parmesan med semisoft ost som cheddar och en mjuk ost som mozzarella. Håll ost ur kylskåpet för att främja mögeltillväxt. Lägg dem i en behållare där de kan andas, till exempel en skål täckt med en lös lock eller plastfolie, och ställ ut den ur solljus. Varje dag eller så, kontrollera ost för mögeltillväxt. Du kan även använda en linjal för att mäta höjden på mögel när det växer.

Mold Resistance

Det finns ett antal sätt att påverka hastigheten på mögeltillväxt. Prova med att placera två eller flera prover från samma ost från de köpta samma paket i olika förhållanden. Till exempel linda en skiva i en ättika-indränkt hushållspapper och låt en slätt. Eller prova att lämna en container i kylskåp och en utanför. Du kan också lämna en container av ost öppen och ett förseglat för att se om luften påverkar tillväxten. Ställa upp flera av dessa idéer på en gång kan ge dig en bra överblick över det bästa sättet att lagra ost med och utan kylning.

Jämföra Formar

Ett intressant experiment är att jämföra typ och hastighet av mögeltillväxt på olika typer av livsmedel. Bröd är ett populärt val för jämförelse. Sätt upp försöket på samma sätt som med ost, men lägg i en skål med bröd. Du kan också ställa upp två skålar med bröd, en vanlig och en med en touch av vatten i skålen. De typer av mögel som växer på bröd bör utvecklas i olika takt från formarna på osten.

Förklaringar

Mögel växer för ett antal skäl. Det måste finnas sporer på maten. Det är vanligt att livsmedel att ha dem, men i sällsynta fall att de inte är på mat till att börja med kommer mögel inte växa. Fukthalt är viktig, liksom pH-nivåer. Högre fukt ostar tenderar att växa mögel snabbare, men ostar med högt pH-nivå kommer att kämpa mot mögel bättre. I ost-jämförelse bör mjukare, högre fukt ost växa mögel snabbare. I ett test som ättika jämförelse bör de höga pH-nivån i vinägern hjälper till att kämpa mot mögeltillväxt. Brödet kommer att växa mögel, men inte lika snabbt som osten, eftersom vattenhalten är betydligt mindre. Lägga lite vatten för att brödet skål kan ändra detta villkor.

    
    Copyright © 2011 give2all.org