välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

brandorsaker

Postad av : Jeanette Morales

Skogsbränder inträffar ett antal skäl. Medan vissa skäl är lätt att förstå, andra är mindre uppenbara. Skogsbränder som inträffar nära människors livsmiljöer kan leda till att miljontals dollar av skada, och liv kan gå förlorade också. Men periodiska bränder är också en naturlig väg för skogar att förnya sig och kan faktiskt vara till gagn för skogen och dess invånare

Hur skogsbränder Begin och Spread

Den temperatur vid vilken ett ämne antänds och börjar brinna kallas flampunkten. Flampunkten av trä är 572 grader. När trä når sin flampunkt, det skapar ett ämne som reagerar med syre för att skapa en låga. Lågan värmer trä, som sedan sprider lågan. Denna process förklarar hur bränder kan sprida sig även i mycket kallt väder.

Lightning Strikes

Blixtnedslag är en mycket vanlig orsak till skogsbränder. Den blixtnedslag i ett träd, vilket gör att träet till dess flampunkt. Trädet börjar brinna, med lågor sprids till omgivande träd samt undervegetation. Särskilt under torka, kan skogsbränder spridas mycket snabbt efter blixtnedslag. Nästan 5,5 miljoner hektar skog brändes av bränder som orsakats av blixtnedslag år 2006.

Jordbävningar

Jordbävningar kan också orsaka bränder i skog och i befolkade områden. Den 1906 San Francisco jordbävning satte igång ett antal bränder över hela området. En annan jordbävning som inträffade i Tokyo 1923 orsakade en brand som spred sig mycket snabbt på grund av välte träkol glödpannor. Jordbävningar kan orsaka bränder genom spricker naturgas linjer eller inom områden av vulkanutbrott, sprider vulkaniskt material över landskapet.

Mänskliga Slarv

Enligt Arbor Day Foundation, var mer än 83 procent av skogsbränder under 2006 grund av mänskliga aktiviteter, varav merparten spårades till slarv. Lägereldar som har felaktigt lagt ut, slarvigt kastade cigarettfimpar och annat oavsiktligt mänskligt handlande är en viktig orsak till skogsbränder, av vilka många orsakar omfattande skador och av vilka några har kostat människoliv.

Mordbrand

Anlagd brand är en mycket destruktiv källa av skogsbränder. Skälen bakom mordbrand omfatta försök försäkringsbedrägeri, pyromaner (en psykisk störning där någon tvångsmässigt sätter bränder), hämnd eller ens politiska motiv. Enligt en rapport som utfärdats av Internationella institutet för bekämpning av terrorism, har al-Qaida planerar att använda medvetet skogsbränder i USA, EU och Australien som en del av terrorism arsenal.

    
    Copyright © 2011 give2all.org