välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man använder natriumacetat

Postad av : Stefan Svensson

Plastpåsar natriumacetatlösning som används som handvärmarna. En kemisk reaktion sker när du klickar på en metall klicker i påsen. Lösningen vänder sig till en kristallin form, påminnande bordssalt, vilket frigör värme. Det är helt säkert, om du får någon på dig, du luktar ättika för en dag. Om du åter värma påsen i kokande vatten, kristaller förvandlas till lösning, redo att användas som värmare nytt. Om du inte har en tung plastpåse händig kan du använda en tillsluten kolv eller förseglade burk för att se denna reaktion.

Du behöver:
vattenfritt natriumacetat
. Avjoniserat eller destillerat vatten.
Liten glasflaska med propp eller lock.
Andra behållare stor nog att rymma de små glasbehållare.
Exakt balans eller skala.
Mätglas.
Omrörning.
Värmeplatta med kontroll.
Termometer.


1.
Ta av locket från den lilla behållaren och placera den på balansen. Göra balansen visa noll.
2.
Tillsätt 82 gram vattenfritt natriumacetat till behållaren.
3.
hjälp av den graderade cylindern, mäta upp 54 ml avjoniserat vatten. Tillsätt vatten till natriumacetat i behållaren.
4.
Rör vattnet tills alla upplöser natriumacetat. Den ska vara klar. Om det inte blir klart med ett par minuter av omrörning, hetta på värmeplattan till ca 60C och rör om. Använd termometer för att titta på temperaturen. Stäng av värmen när vätskan blir klar och låt den svalna.
5.
Placera locket på behållaren. Ge behållaren en snabb skaka eller två. Kristaller ska börja bilda snabbt ut ur lösningen. Det kommer också att avge värme.
6.
Fyll den andra, större behållare med vatten ungefär halvvägs. Placera glasflaskan med natriumacetat i den. Placera den stora containern på värmeplattan. Slå den varma plattan upp precis tillräckligt för att koka vatten. I ungefär 15 minuter, kommer kristallerna återgå till en klar lösning.
7.
Koppla den varma plattan och låt lösningen svalna.

Tips och Varningar


  • Sandwich och fryspåsar, även de tunga slag, är alltför bräckliga för att klara kokande vatten. Du kan också köpa trihydrat natriumacetat. Värm upp det i en container för att göra den lösning, som du sedan kan använda för att visa värme och kristallisation när du skakar den.
  • försiktig uppvärmning glasflaskan med natriumacetat. Vid överhettning, locket kan brista av.
    
    Copyright © 2011 give2all.org