välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

stegen i fossilization

Postad av : Ulf Friberg

Vad gör en fossil?

Fossil --- bevarade rester av gamla växter, djur och andra organismer --- utgör en viktig länk i förståelsen jordens förflutna. Genom att granska och tolka dem kan vi avslöja historien om arter som har varit utdöd i miljontals år. Faktum är att mycket av vad vi vet om den förhistoriska världen kommer direkt från fossila fynd. Men varför fossiler de överhuvudtaget finns? Och vilka omständigheter är nödvändiga för deras inrättande och bevarande?

Från döden, Eternity

Fossilization börjar vanligtvis med döden av en organism (med undantag av fotavtryck och andra intryck rösterna). Medan döden är universell, dödsfall leder till att fossila skapandet kräver att vissa nyckelpersoner omständigheter. Först och främst, en organism måste bevaras innan det helt kan bryta ner. Oftast sker detta i eller i närheten av rörliga vatten, där sediment kan snabbt täcka eventuella rester. Andra inställningar som uppfyller detta krav är träd harts, gropar tjära, öknar och områden med extrem kyla. Oavsett miljön kan fossilization inte börja om bevarande inträffar först.

Fossiler i Stone

Nästa steg för att fossilization varierar beroende på hur organismen ursprungligen bevaras. När ett djur är inkapslad i sediment mineralförekomst småningom sippra ner sin kvar. Denna "mineralisering," vilket gynnar hårda kroppsdelar som ben och skal, ersätter så småningom den ekologiska strukturen, skapa en rock-liknande faksimil av originalet. Samtidigt är den omgivande sediment packas med vikten av ytterligare överliggande sediment, tills den också blir till rock. Detta "berg inom en sten" är en vanlig form av fossilization.

plantor konserverade i sediment skapa kompression fossil, rester av kol som fläckar det omgivande berget med ett avtryck av det ursprungliga materialet.

Trapped i Amber

Fossiler bevaras i träd harts är oftast insekter vars kroppar finns kvar mer eller mindre intakt. I dessa fall beror fossilization på organismen falla i färsk kåda, som sedan täcks med ytterligare lager tills varelsen är upphängd inuti. Så småningom hårdnar harts, oxiderande under miljontals år tills den bildar det ämne som kallas bärnsten.

Fossiler i Tar

Fossiler bevaras i tjära kvar endast hårda kroppsdelar som ben och tänder. Offer för denna process steg oftast i tjära sängar, fastnar och sjunker tills deras kroppar under vatten. Ofta, de platser där dessa fossil finns (som den berömda La Brea i Kalifornien) dokument en serie av händelser: Ett djur söker vatten omedvetet fällor sig i ett lager av naturlig tjära. Ett rovdjur, se dess hjälplösa offer, då sveper in för att döda. Det är också fastnar, vilket bidrar till vad som blir en kedjereaktion av död och eventuella fossilization.

Fryst Fossiler

Fossil konserverade med extrem kyla kan behålla alla sina ursprungliga detaljer, ner till den mjuka vävnaden. I dessa fall faller ett djur oftast i en is munstycke och är omedelbart isolerade från all chans av förruttnelse. Även om dessa fynd är sällsynta, presenterar de en optimal möjlighet att studera utdöda arter.

Mumifiering

Fossil skapas i torra förhållanden genomgår mumifiering, eller uttorkning. Denna sällsynta process kombinerar värme och brist på fukt, bokstavligen uttorkning och bevara hela kroppen. Även hår och även hudfärg behålls, resterna är mycket ömtåliga och måste hanteras med stor försiktighet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org