välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

cirka nio-banded bältdjur

Postad av : Ulf Friberg

De nio-banded bältdjur är en underlig varelse som bebor många sydliga stater i USA. Det är en av de få djur som faktiskt har utökat sitt territorium under åren. Uppskattas ha nio-banded bältdjur befolkningen i USA på mellan 3-40

Geografi

Ursprungligen nio-banded bältdjur var hemma i Sydamerika, Centralamerika och Mexiko. Det bor så långt västerut som Peru och så långt söderut som Argentina, genom hela Centralamerika och Mexiko. Det var inte infödd i USA eftersom det inte kunde korsa Rio Grande-floden. Men eftersom floden hade avletts och sänkas för jordbruksprodukter skäl nio-banded bältdjur kunde äntligen göra sin väg över gränsen omkring 1849. Bristen på rovdjur och förbränning av grässlätter som omvandlas mark till en mer gynnsam livsmiljö hjälpte bältdjur frodas. Det är relativt fria från parasiter och är inte jagas. Den sträcker sig nu så långt norrut som Nebraska och Colorado, så långt österut som Florida och South Carolina, finns över hela Gulfstaterna och hela stater som Texas och Oklahoma. De nio-banded Armadillo har sitt ursprung i Florida från husdjur som släpptes ut i naturen eller rymt från djurparker, förklara hur de finns öst om Mississippifloden. Det verkar som att bara kalla vädret kan hålla de nio-banded bältdjur från att expandera sitt sortiment ännu mer eftersom de inte bor där det snöar ofta. De bor i småskogen av skogsmark och skogar.

Storlek

De nio-banded bältdjur är ungefär lika stor som en liten hund eller stor katt. Den kan väga upp till 17 pounds men genomsnittet är 12 eller 14 pounds i vikt. Den bältdjur vanligtvis medeltal ca 30 inches i längd. Honan nio-banded bältdjur är lindrigare mindre i storlek än den manliga.

Funktioner

Trots deras udda utseende de nio-banded Armadillo är ett däggdjur, med anknytning till anteaters och sengångare. De får sitt namn från den beniga tallrik rustning som täcker hela kroppen utom på öron och sårbara. Denna rustning består av tjocka beniga fjäll, med nio band som fungerar som ett gångjärn i mitten så att djuret kan röra sig. Det är mjukt när bältdjur är född och sedan hårdnar när den når mognad. De är brunaktig eller grå, med en tjock hårig huden under. De nio-banded Armadillo har mycket dålig syn och hörsel, men en stor känsla av lukt. Tre fjärdedelar av dess föda består huvudsakligen av ryggradslösa djur som maskar, myror och termiter. Det har varit känt för att äta små däggdjur och kadaver. De är nattdjur och undvika att dagens hetta. De har stora vassa klor och är utmärkta grävare. En lång klibbig tunga hjälper det knä upp insekter den längtar.

Missuppfattningar

De nio-banded bältdjur inte rulla ihop till en boll för att undkomma rovdjur som vissa av de sydamerikanska kusiner. Det kommer att hoppa 3-4 meter hög när rädd, ofta häpnadsväckande sin förföljare och ge det en chans att fly. De kommer då att stöta på ett snår av törnen där deras pansar skyddar dem eller snabbt gräva ett hål och gå in i den. Trots namnet, kan många nio-banded bältdjur har mellan sju och elva band mitt i deras "skal" beroende på var du de lever. Ofta anklagas för plundrar bon av fåglar för ägg, det verkar inte finnas något bevis som stöder detta inträffar så ofta.

Expert Insight

bältdjur är en av de mycket få djur förutom människor som bär på sjukdomen som kallas spetälska. De är olagligt att sälja i många statliga grund av detta. I Texas har de blivit utsedda till officiella statliga små däggdjur. Märkligt nog, nio-banded bältdjur kan korsa bäckar och floder, med hjälp av två metoder. Ett är att helt enkelt gå över på botten, håller andan, vilket de kan göra upp till sex minuter. Det andra är att blåsa upp sin mage och simma över. De tar sedan timmar att "tömma". De nio-banded bältdjur vana att hoppa rakt upp i luften när uppskrämd bådar inte gott för dem när de passerade över av en bil. Många uppfylla sina slut på detta sätt. Mamman bältdjur kommer alltid att ha en littler av fyra barn.

    Previous:nothing
    Next:om djurlivet i Alabama
    
    Copyright © 2011 give2all.org