välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Orsaker och effekter av luftföroreningar

Postad av : Valon Istrefi

Luftföroreningar är ett av de mest synliga former av föroreningar. Alla som har sett brun-gul himmel över en stad, eller mörk rök rapar ur avgasröret av en buss eller industriell skorstenen vet hur det ser ut. Det är effekter är inte alltid så självklart, och varierar från förorenade regn till ozonhalter till den globala uppvärmningen. Det finns också oro för hälsan, vilket gör luftföroreningar ett allvarligt miljöproblem,

Orsaker

Luftföroreningar är huvudsakligen införandet av partiklar i atmosfären som inte hör hemma där. Partiklar, små bitar av föroreningar, som eftersom de är lättare än luft blir luftburna. De kan sedan stiga högt i luften för att resa på vinden, eller flyta nära marknivå. Detta är en följd av både den typ av föroreningar och om det släpps. Bilavgaser, till exempel, börjar mycket lägre än industriell rök. Luftföroreningar behöver inte vara syntetiska kemikalier. Avfolkningen av vildmarksområden utsläpp extra damm och sand i luften som också orsakar många av de problem som är förknippade med kemiska luftföroreningar.

Smog

Ett av de mest synliga effekterna av luftföroreningar är smog. En dimma-liknande rök (därav uttrycket, "smog") att filtar många städer, kan det ses som ett missfärgat dis som skymmer utsikt över skylines runt om i världen. Den kommer från bilavgaser och andra utsläpp som lagts ut av en modern stad som pannor, förbränningsugnar och omgivande industrier. Detta påverkar inte bara de människor som andas den utan även alla system som är beroende av cirkulerande luft. När det är särskilt betungande, kan damm och smuts påverkar negativt maskiner med igensättning filter och växlar.

Acid Rain

Surt regn uppstår när kemikalier från föroreningar kommer ut i atmosfären och bli bunden till regn droppar. Den kemiska sammansättningen av vattnet förändras då och blir sura. När det faller till jorden den har många konsekvenser. Bortsett från förorenande den befintliga grundvattennivån påverkar syra även växter och träd. Surt regn kan döda en skog genom att påverka inte bara blad och bark, men även genom att höja marken försuras. Surt regn påverkar mänskliga konstruktioner också, speciellt någon del av sten. Detta inkluderar monument och statures, men också bygga strukturer som äts bort av syra.

Hälsofrågor

Luftföroreningar orsakar många hälsokonsekvenser för människor. Liksom filtren i maskiner och byggnader, kan en persons lungor blivit belagda med partiklar i föroreningar. Detta kan leda till ett valfritt antal andningsproblem, beroende på exponeringen. Allra minst, människor som lider av astma eller andningssvårigheter kan ha större problem. Långvarig exponering kan leda till hälsoproblem som liknar långsiktiga rökning, t. ex. cancer och emfysem. Detta är utöver eventuella föroreningar orsakade av giftiga kemikalier som kan vara i föroreningar, som själva bedriver flera hälsorisker.

Global Effect

Ett av de största effekterna av luftföroreningar är det globala räckvidd. Även områden som inte har fordon eller industrin, såsom den arktiska, är fortfarande påverkas av luftföroreningar som globala strömmar bära kemikalier och partiklar runt om i världen. Annan aspekt av luftföroreningar är också den globala uppvärmningen, som orsakas av överskott av koldioxid. Även CO2 är en gas, och inte en partikel, eftersom mer av det läggs ut i atmosfären genom mänsklig verksamhet, räknas det som en förorening. Det gör ändringar i ozonhalterna, både högre atmosfäriska ozonskiktet (som påverkas av CFC) och även marknära ozon som liknar smog.

    
    Copyright © 2011 give2all.org