välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fördelar och nackdelar med att använda fossila bränslen

Postad av : Jan-Olof Stoor

Debatten om alternativa bränslen kretsar kring användningen och icke-användning av fossila bränslen. För många föreslagna alternativa bränslen saknar några av de mer attraktiva av fossila bränslen, inklusive energi, tillgänglighet och kostnad. Förstå fördelar och nackdelar med att använda fossila bränslen är en viktig aspekt av att bli ett välgrundat deltagare i denna debatt

Du behöver:. .
Klocka med ett ansikte och två händer
Tandpetare eller liten pinne.

Vad är ett fossilt bränsle?

Fossila bränslen är, enkelt uttryckt, resterna av förhistoriska växter och djur som har med tiden reducerats till enkla kolväten antingen i flytande eller fast form. Dessa kolväten är förrådshus av enorm energi och har varit den drivande kraften bakom den mekaniska och tekniska innovationer av 20-talet. Två av de vanligaste fossila bränslena är olja (petroleum) och kol.

Fördelar med olja

Olja (petroleum) är den näst vanligaste fossila bränslen. Det bearbetas och förvandlas till bensinen (bensin) som sedan används till bilar, flygplan, oceangående fartyg och andra maskiner. Olja har relativt omfattande under hela 20-talet, och har representerat ett medel för välstånd för inte bara USA, men många andra nationer också, bland annat Saudiarabien, Venezuela och Ryssland. På grund av sin långa strängar av kolväte atomer, gör olja en mycket brännbart, men ändå stabil, form av bränsle och är fortfarande i dag, den vanligaste energikälla för industriländer och utvecklingsländer lika. Eftersom processen för att finna, utvinning och förädling av olja har varit fulländat under de senaste 10 åren, är det relativt billigt och så gör utvecklingen i tillväxtekonomierna relativt effektiv och ekonomiskt lönsam. Slutligen måste hitta, utvinning, raffinering och försäljning av olja skapade bokstavligen miljontals arbetstillfällen runt om i världen från ingenjörer och tekniker för fältarbetare och lantmätare.

Nackdelar med olja

Det finns två huvudsakliga nackdelar med olja som energikälla, den är mycket förorenande och den är begränsad. Bränna en ren kolväte ger utsläpp av värme, vatten och koldioxid (CO2). CO2 är en "växthusgaser", vilket betyder att den fällor solstrålning i jordens atmosfär och bidrar till den globala uppvärmningen. Dessutom, eftersom olja och bensin inte är rena kolväten, men även andra tillsatser, avgassystem bilar innehåller oförbrända kol, kolmonoxid (CO) och andra gaser avfall som smutsig luften och orsaka luftvägssjukdomar och andra hälsoproblem för levande varelser.

Dessutom är olja begränsad av det tillgängliga beloppet. Den största fält som finns upptäcktes på 1930-talet genom 1950-talet och har i stort sett nått, eller närmar sig, det halvfulla varumärket. Detta innebär två saker, först är de större oljereserver såsom fält i Saudiarabien, Irak, Ryssland samt den Mexikanska golfen bryter snabbt som efterfrågan ökar på en daglig basis. Andra, mindre, mindre tillgänglig fickor av olja är svårare att förvärva och utvinna, vilket innebär att kostnads-nytto-förhållande av olja snabbt blir obalanserad, under de kommande decennierna kommer det kosta mer att utvinna ett fat olja än det kan säljas för, vilket resulterar i extremt höga bensinpriser.

Fördelar med kol

Kol är en av de äldsta energikällor utnyttjas av människan, kinesiska vapen beslutsfattare används kol till avfyra sina ugnar för tusentals år sedan. Kol förblir en av de mest riklig och tillgängliga former av fossila bränslen på jorden. Enligt aktuella uppskattningar av American Coal rådet finns det uppskattningsvis 250 år till ett värde av kol, i USA ensamt. Femtio procent av alla elektriska kraftverk i USA använder kol som bränsle källa. Kol anses vara en av de billigaste och mest pålitliga metoder för att framställa elektricitet.

Nackdelar med kol

Det finns flera nackdelar med kol. Första har utvinning av kol orsakade omfattande skador på miljön i form av föroreningar och vildmarksområden förstöras, och negativa hälsoeffekter för de gruvarbetare som måste gräva under jorden i allt djupare och farliga gruvor för att utvinna kol. För det andra är kol en oren kolväte som släpper ut svavelhaltiga och kvävehaltiga gaser i atmosfären, där det blandas med vattenånga och bildar "surt regn", som är ansvarig för förorening av dricksvatten och skador på växter och djur i USA och Kanada. Slutligen är kol fortfarande begränsat, även om det kan finnas 250 år till ett värde av kol kvar som den amerikanska kol rådet hävdat. Dessa siffror bygger enbart på nuvarande användning och inte tar hänsyn till en ökad efterfrågan eller andra faktorer.

    Previous:nothing
    Next:Fördelarna med geotermisk energi
    
    Copyright © 2011 give2all.org