välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur växter lagrar energi under fotosyntesen?

Postad av : Stefan Svensson

Fotosyntesen är den process växter och vissa alger använder för att omvandla ljus till kemisk energi lagras som socker. Växter behöver bara koldioxid (CO2) och vattenånga (H2O) för fotosyntesen ska fungera. Detta sker i anläggningar blad, särskilt bladen cellernas kloroplaster. Kloroplaster är fulla av klorofyll, ett grönt pigment nyckel till fotosyntesen. Den energi som lagrats under fotosyntesen börjar flöde av energi och kol ned i näringskedjan. All energi vi förbrukar genom livsmedel är en direkt eller indirekt följd av den energi som lagras av fotosyntesen.

Du behöver:
koncentrationen av syra
. Ka värdet av syra.

den kemiska reaktionen

Den formel som beskriver fotosyntes är 6CO2 + 6H20 + ljusenergi=C6H1206 + 602. Vad denna kemiska ekvation betyder är att fotosyntesen kombinerar ljus energi med sex molekyler av koldioxid och sex molekyler av vatten för att producera sex molekyler av syre och en molekyl av socker.

Light Reaction

Fotosyntesen är uppdelad i två steg : ljus reaktion och mörk reaktion. Ljuset reaktionen omvandlar ljusenergin till adenosintrifosfat (ATP) och andra komponenter som behövs i mörkret skede. Detta steg sker i thylakoid membran, hittade ett membran inuti kloroplasterna.

Calvincykeln

Den mörka reaktion sysselsätter ATP och andra produkter som skapats i ljuset reaktion att omvandla CO2 till socker. Detta händer inom anläggningens stomin och inte behöver ljus. De viktigaste kretslopp i detta skede kallas Calvincykeln, som har tre stora etapper. Steg ett, även kallad kol fixering fasen, är när CO2 läggs till en ribulose bisfosfat (RuBP), en fem-kol socker. I steg två ATP används används för att konvertera en produkt av etapp ett till socker. Det tredje steget, eller regenereringsfas, återigen använder ATP för att regenerera reserven nivåer RuBp i cellen, slutföra cykeln.

ATP

ATP är en viktig del i processen för fotosyntes. Biologer anser att det är valutan i livet, eftersom det är cellens favorit energikälla att göra nästan vad som helst, från att flytta muskler som möjliggör andning.

Ligh Absorption

Växter använder ljusenergi för att starta fotosyntesen och bränsle lagring av energi i socker. Ljuset är uppdelat i olika färger med sina karakteristiska våglängder, varje våglängd absorberas av ett annat pigment. Chlorphylls (en viss typ av pigment) ta i blått och rött ljus samtidigt som karotenoider (en annan typ av pigment) använder blå-grönt ljus. Det är dock gröna och gula ljus som inte absorberas effektivt av växter och återspeglas av blad, vilket är anledningen till växterna är gröna.

    Previous:nothing
    Next:chemoreceptors & hjärtfrekvens
    
    Copyright © 2011 give2all.org