välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man beräknar pH buffert lösningar

Postad av : Stefan Svensson

En buffert är en vattenlösning som syftar till att upprätthålla en konstant pH, även när de utsätts för små mängder av syror eller baser. Oavsett om sura (pH <7) eller låg (pH> 7) består en buffertlösning av en svag syra eller bas blandas med saltet av dess konjugat bas eller syra, respektive. För att beräkna den specifika pH i en viss buffert, måste du använda Henderson-Hasselbalch ekvation för sura buffertar: "pH=pKa + log10 ([A-] /[HA])", där Ka är "dissociationskonstanten" för den svaga syra, [A-] är koncentrationen av konjugat basen och [HA] är koncentrationen av svag syra.

För grundläggande (aka alkalisk) buffertar är Henderson-Hasselbach ekvationen "pH=14-(PKB + log10 ([B +] /[BOH ]))," där Kb är" dissociationskonstanten "för svag bas, är [B +] koncentrationen av konjugat syra och [BOH] är koncentrationen av den svaga basen

Du behöver:.
Digital skala
. Grafräknare.

Beräkna pH för sura buffertlösningar


1.
Multiplicera volym (i liter) av den svaga syra som dess koncentration ( på mol /liter). Detta ger dig det totala antalet syra molekyler som kommer att vara i den slutliga buffertlösningen.
2.
Använd skalan för att väga konjugatet bas salt som du ska använda för att skapa buffert. Notera den totala massan i gram.
3.
Dela denna massa av molar vikten (gram per mol) av saltet att fastställa det totala antalet mol provet innehåller.

4.
Slå upp dissociationskonstanten (Ka) för svag syra. Se avsnittet Resurser nedan finns en länk till en omfattande förteckning över Ka värden.
5.
Lägg till volymen av den svaga syra (i liter) till volymen av det vatten som du plan för att lösa upp konjugatet bas salt (i liter). Detta värde representerar den avslutande volymen i buffertlösning.
6.
Dela antalet mol av svag syra molekylen (från steg 1) av den totala volymen av buffertlösningen (från steg 5). Detta ger dig [HA], koncentrationen av den svaga syran i bufferten.
7.
Dela antalet mol konjugat molekyler bas salt (från steg 3) av den totala volymen av buffertlösningen (från steg 5). Detta ger dig [A-], koncentrationen av konjugatet basen i bufferten.
8.
använda miniräknare för att fastställa standarden logaritmen (dvs. log 10) av den svaga syran är dissociationskonstant (från steg 4). Multiplicera resultatet med -1 för att få värdet "pKa. "
9.
Dela värdet av [A-] (från steg 7) som värdet av [HA] ( från steg 6).
10.
Använd din räknare för att bestämma standarden logaritmen av resultatet från steg 9.
11.
Lägg ihop Resultaten från steg 8 och 10 för att beräkna pH-värdet i buffertlösning.

Beräkna pH för Basic (Alkaline) buffertlösningar


1.
Multiplicera volymen (i liter) av svag bas som dess koncentrationen (i mol /liter). Detta ger dig det totala antalet bas molekyler som kommer att vara i den slutliga buffertlösningen.
2.
Använd skalan för att väga konjugatet syra salt som du ska använda för att skapa buffert. Notera den totala massan i gram.
3.
Dela denna massa av molar vikten (gram per mol) av saltet att fastställa det totala antalet mol provet innehåller.

4.
Slå upp dissociationskonstanten (KB) för svag bas. Se avsnittet Resurser nedan finns en länk till en omfattande förteckning över Kb värden.
5.
Tillsätt volymen på svag bas (i liter) till volymen av det vatten som du plan för att lösa upp konjugatet syra salt (i liter). Detta värde representerar den avslutande volymen i buffertlösning.
6.
Dela antalet mol av svag bas molekylen (från avsnitt 2, steg 1) av den totala volymen av buffertlösningen (från avsnitt 2, steg 5). Detta ger dig [BOH], koncentrationen av den svaga basen i bufferten.
7.
Dela antalet mol konjugat molekyler syra salt (från avsnitt 2, steg 3) av den totala volymen av buffertlösningen (från avsnitt 2, steg 5). Detta ger dig [B +], koncentrationen av konjugatet syran i bufferten.
8.
Använd din räknare för att bestämma standarden logaritmen (dvs. log 10) av svag bas s dissociation konstant (från avsnitt 2, steg 4). Multiplicera resultatet med -1 för att få värdet "PKB. "
9.
Dela värdet av [B +] (från avsnitt 2, steg 7) av värdet på [BOH ] (från avsnitt 2, steg 6).
10.
Använd din räknare för att bestämma standarden logaritmen av resultatet från avdelning 2, steg 9.
11.
Lägg ihop resultaten från steg 8 och 10 för att beräkna pOH av buffertlösningen.
12.
Subtrahera pOH från 14 för att bestämma pH-värdet i buffertlösning.

    Previous:nothing
    Next:hur man beräknar vind dra
    
    Copyright © 2011 give2all.org