välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vetenskapliga definitionen av anpassning

Postad av : P-O Lennartsson

En anpassning är resultatet av naturligt urval genom vilken en organism blir mer van till dess omgivning. Anpassningar kan vara fysiologiska eller beteendemässiga. Eftersom inga fasta regler styr hur det fungerar, som med genetik, är anpassningen inte så mycket en del av tillvaron som en produkt av duglighet och överlevnad

Du behöver:.
Tunga svamp eller hård skurborste.
Spatel eller något verktyg med en lång flat.
Varmvatten.
Termometer.
Högtryckstvätt.
Handskar och skyddsglasögon.
Soppåsar.

Fitness

Alla organismer har varianter av vissa egenskaper. Så småningom kan vissa variationer ger det en så kallad fitness fördel, en ökning av organismens överlevnad. Fitness är vanligtvis en produkt av förändringar i miljön, så att en variant kan vara att föredra framför en annan eller nya varianter som uppstår genom förändringar i en organisms arvsmassa.

Val

Naturligt urval är något av en missvisande eftersom det egentligen inte välja något. Istället väl anpassade organismer tenderar att överleva, så att deras gener blir vanligare. Som reproduktion blir mer framgångsrik, adaptiva förändringar har en chans att sprida under en befolkning, tränga ut andra varianter. Kontinuerlig urval för ett bra drag under många generationer har en anpassning.

Exempel

Allt som ger någon form av fördel är en anpassning. Det klassiska exemplet är finkar med variation i näbben storlek så att de kan spricka olika typer av nötter. Anpassningar kan också innehålla tänder som hjälper ett djur äter eller ett enzym som gör det möjligt för rötning av vissa livsmedel. Den piggsvin har sina gåspennor och jaguar har sin hastighet. Musen kan memorera komplicerade utrymningsvägar. Under 2008 E. coli att forskaren Richard Lenski hade använt i ett experiment plötsligt fick därmed förmågan att transportera citrat och använda det som en näringskälla. Vanligtvis anpassningar bygger på varandra. En frostskyddsprotein i ett slag av Arctic torsk är bara en modifierad mag protein.

Avvägningar

Anpassningar aldrig perfekt och ibland har avvägningar mellan fördelar och nackdelar, känd som en fitness skillnad. Till exempel kan skära celler orsaka betydande hälsoproblem utan också ge ökat skydd mot malaria. Men om potentialen energiförbrukningen långt uppväger fördelarna med en anpassning, är valet mycket mindre sannolikt att inträffa.

Begränsningar

Anpassningar och naturligt urval är inte de enda processer av genetiska förändringar. Eftersom de flesta förändringar på genetisk nivå är neutrala, slumpmässig genetisk drift också en stor faktor, vilket innebär att funktioner som inte ger fördelar och i stället resultatet av den fortsatta anhopning av slumpmässiga förändringar. Många forskare varnar för användning av vilda scenarier för att förklara vissa funktioner (t. ex. att en upprätt hållning hos människa valdes ut för att våra förfäder behövde se över högt gräs) eftersom det kan vara sant att ingen anpassning var inblandad.

    Previous:nothing
    Next:artefakterna och fossil funna i kol
    
    Copyright © 2011 give2all.org