välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur man testar en kondensator med en ohmmeter

Postad av : Stefan Svensson

I en knipa, kan du kontrollera kondensatorer med en enkel ohmmeter. Den ohmmeter levererar en spänning och kan indirekt mäta flödet av strömmen till en bra kondensator. Beroende på kondensatorns värde kommer ohmmeter nålen sjunker till noll kort sväng tillbaka upp. Om mätaren ger ingen indikation, eller om den läser en död kort över kondensatorn, ersätta det

Du behöver:.
Analog multimeter eller ohmmeter
. Skruvmejsel med isolerat handtag.
Lödkolv och avlödning pump (tillval).


1.
Ansvarsfrihet kondensatorn genom att vidröra skaftet på skruvmejseln för att både kondensatorn leder samtidigt. Detta kommer att säkerställa att kondensatorn inte har någon restspänning innan du testar.
2.
Undersök kondensator. Om det är en elektrolytisk eller tantal typ, kommer det att ha en polaritet märke, plus eller minus. Om du ser detta, notera kondensatorns polaritet. I nästa steg, kommer du att använda ohmmeter. Om kondensatorn är polariserat, matcha ohmmeter positiva (röd) och svart (negativ) leder till positiva och negativa ledare av kondensatorn. Om kondensatorn har ingen polaritet, kommer ohmmeter polaritet ingen roll.
3.
Ställ ohmmeter att en medelmåttig prestation. Vidrör ohmmeter s sond tips till kondensator leder. Varje ledare ska ha en röra spetsen.
4.
Titta på ohmmeter. Om nålen går till lågt motstånd och sedan svänger upp till högt, är kondensatorn bra. Om ohmmeter indikerar en kort (låg eller noll motstånd), är kondensatorn dålig.
5.
Ansvarsfrihet kondensatorn igen med hjälp av skruvmejsel. Om du såg någon rörelse på ohmmeter ratten i det sista steget, ställ in den till en högre prestation och försök igen. Om nålen rör sig denna gång, om än svag, är kondensatorn bra. Se tips nedan för kondensator värden som är mindre än 0,001 eller mer än 10. 000 microfarads

tips och varningar


  • Om kondensatorn löds in i en krets, DESOLDER den innan du använder den ohmmeter. Värm löda kuddar av kondensatorn med en lödkolv, sedan använda en avlödning pump för att suga vätskan löda bort. När du är klar provning, resolder kondensatorn.
  • Kondensatorer under 0,001 microfarads kommer att orsaka ohmmeter att läsa så snabbt att du inte skulle kunna se det, utom som en liten ryckning. Om så är fallet, använd den högsta prestation på din ohmmeter.
  • Kondensatorer för belopp över 10. 000 microfarads kanske läser en död kort på ohmmeter för en kort period, då nålen kommer att svänga långsamt till rätt. Om du har ett högt värde som kondensator, skall avläsningar långsam.
  • Du kan också använda en digital ohmmeter. Noggrant följa hur numren ändras, från lågt motstånd till hög. Bättre digital mätare har en bar-graph-typ avläsning också, vilket kommer att hjälpa till att söka ett motstånd förändringar.
  • Kondensatorer kan behålla en spänning under långa perioder. Om du inte vet om kondensatorn har åtalats, försiktigt släppa ut det med en skruvmejsel enligt ovan. Detta är viktigt för kondensatorer med betyg i 200V och högre, eftersom du kan få en stöt.
    Previous:nothing
    Next:litium-jon cell batteri fakta
    
    Copyright © 2011 give2all.org