välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

naturvetenskapliga projekt med eldflugor

Postad av : Charlotte Wannberg

Fireflies, eller buggar blixtnedslag, är den blinkande, lysande insekter brukar finnas i fuktiga områden och skog. Hanarna är de du kommer att se flygande. Honorna som finns kvar i gräset och om och bärbuskar, attrahera hanarna genom att blinka. Det eldflugor "prata" med varandra genom att blinka i olika mönster. Dessa insekter har flera olika egenskaper som är enkla att observera och studera.

Konstgjorda Fireflies

Glow pinnar (den typ du "break" för att skapa en glödande ljus) avger en cool ljus, liknande bakgrund eldflugor avger. Du kan göra detta experiment för att illustrera effekten av temperaturen på eldflugor.
Börja med snaping två Glow Sticks, vilket gör dem lyster. Sätt en av glöd pinnar i ett glas isvatten, den andra i ett glas varmt vatten och observera vad som händer efter två till fyra minuter. Pinnen i det kalla vattnet ska få dimmer och piskan i det varma vattnet ska få ljusare. Det varma vattnet gör att glöden håller att frigöra mer energi snabbare.

Prata med Fireflies

Detta experiment ger dig möjlighet att lära sig om eldfluga kommunikation.

Titta i gräs och buskar på natten att hitta en kvinnlig Firefly (de som blinka men inte flyga). Titta på kvinnliga eldfluga i flera minuter, registrera mönstret och hastigheten med vilken hon blinkar och räknar hur många sekunder blinkar sista och antalet sekunder mellan blinkningarna. Försök att imitera den kvinnliga kod med en liten ficklampa. Gör detta genom att peka med ficklampan på gräset och klicka på den och stänga i samma mönster, upprepa det flera gånger.

Om du har tur en manlig Firefly kommer tro att du pratar med honom och svarar med blinkar tillbaka och flyga närmare.

Firefly Temperatur

Detta experiment låter dig utforska effekten av temperaturen på eldflugor själva.

Catch flera eldflugor och försiktigt placera dem i en tydlig glasburk med ett lock med hål i den. Titta på eldflugor i burken, registrering antalet blinkningar de gör under en viss period (en minut, eller 30 sekunder). Skriv ner detta nummer och temperaturen på luften.

Ändra temperaturen på burken genom att sätta eldflugor i burken i en kastrull med ljummet (varmare än luften) vatten. Använd en termometer för att hitta temperaturen i luften, om en termometer får plats i burken. När luften i burken har värmt, räkna antalet blixtar under en viss tidsperiod. Försök igen genom att sätta burken i kallt vatten.

Notera hur eldflugor svara på varmare eller kallare luft. Får inte får vatten i burken eller göra vattnet för varmt eller kallt. Släpp eldflugor när du är klar observerar.

    Previous:nothing
    Next:hur man beräknar en månvarv
    
    Copyright © 2011 give2all.org