välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

tillförlitlighet volymetriska analyser

Postad av : Stefan Svensson

Våt-testlaboratorium metoder inkluderar gravimetrisk (vikt) och volymetrisk (lösning baserad) bestämningar. Av de två metoderna är gravimetrisk analys desto mer exakt. I många fall har moderna instrumentella metoder ersatt både våt-testmetoder

Gravimetrisk Teknik och fel

En gravimetriska förfarande kan innebära att lägga till ett litet överskott av reagens till en lösning som innehåller ett känt ämne av okänd koncentration, vilket leder till bildandet av en fällning som sedan samlas in, tvättas, torkas, och noggrant vägd.

Mest laboratorievåg väg med tio tusendels gram. Vägningar är oftast mindre än ett gram.

Om man antar att ett gram vägs och att balansen är korrekt till + /-0,0001 (0,0002 totalt), felet är,

0. 0002/1. 0000 x 100%=+ /-0,02% fel.

Naturligtvis att felet ökas om vikten är mindre än ett gram. Vissa ytterligare fel får också införas av dålig laboratorieteknik, exempelvis ofullständigt samla fällningen inte rengör det ordentligt. Torkningen kan vara ofullständig, vilket resulterar i en alltför hög vikt, men med omsorg, är stor noggrannhet bibehålls

Volymetriska Teknik och fel

Volymetriska teknik omfattar vägning av en fast, med sina fel, som sedan sätts. till lösningen med en mätkolv, som inför ytterligare fel. Ett berömt kommersiell leverantör av certifierade natriumhydroxidlösning intygar att den är korrekt till + /-0,50%.

Lösningen sedan övergår till en byrett för titrering. Det kommer att införa ännu mer fel på order av + /-0. 30%. Före och efter titreringen utförs bör byretten läsas med försiktighet, hålla ögat på menisken nivå (böjda toppen av vätska) i byretten, läsa vätskenivån från botten av menisken.

Volumetric Tillförlitlighet

Trots den infördes något högre felfrekvens än finns erfarenhet med gravimetrisk analys erbjuder volymetriska analyser relativt hög noggrannhet och ger tillfredsställande resultat för de flesta ändamål. Om större noggrannhet krävs, gravimetrisk analys om praktisk, kan användas.

Nyare analysmetoder

Det finns andra analysmetoder än dessa två historiska tekniker. GLC (gas-vätskekromatografi), HPLC (högpresterande vätskekromatografi), TLC (tunnskiktskromatografi), och spektrofotometri är korrekta och snabba instrumentella metoder väl lämpade för analytiska bestämningar. Nyinvesteringar kostnaden är högre för dessa metoder.

Slutsats

Vilken metod ska användas beror på precision som krävs, snabbhet som krävs för resultat och tillgänglig utrustning. Dessutom gör den bästa analysteknik inte upp för dåliga tekniker prestanda.

    Previous:nothing
    Next:Hur tar växtceller ljus?
    
    Copyright © 2011 give2all.org