välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av reologi

Postad av : Jan-Olof Stoor

Du behöver:
Clear-sidig lock container
. Förstoringsglas.
Digital kamera, extra.
Härskare.
Notebook.
Penna.
Insekt identifiering bok eller identifiering diagrammet.

Reologi är läran om hur ämnen flödet. Vanligtvis handlar vätskor som vatten, men kan också tillämpas på material som du kanske inte normalt tänker på som vätska, som granit. Undersökningen tar hänsyn till flera fysikaliska egenskaper, inklusive viskositeten, eller tjockleken på ett flytande och plasticitet, om den deformeras under konstant tryck. Många vätskor flöde förutsägbart, som vatten, medan andra, som Silly Putty, snap isär när överbelastas.

Newtonska

När en fysiker ser en vätska som har en konstant viskositet, kallar hon det en Newtonsk vätska. Till exempel, om du rör om ett glas vatten försiktigt med en sked, du kan känna ett lätt motstånd, och när du rör om hårdare, motstår det mer. Molekylerna i vattnet är i ständig rörelse, och de flyttar åt sidan när du rör på skeden. Som att gå genom ett trångt rum, kan du bara flytta så fort --- människorna i publiken motstå din rörelse mer ju snabbare du försöker gå. Förutom vatten, socker lösningar och glycerin finns också newtonska vätskor. De får en högre viskositet (tjockare) än vatten, men de beter sig konsekvent när du rör dem.

Icke-newtonska

En icke-newtonska vätskor kan bli lättare att röra om hårdare man försöker, eller det kan ha oväntat hög motståndskraft mot din insats. Dess viskositet är inte direkt relaterade till omrörning kraft. Silly kitt, flyter en förening av silikon, som en tjock vätska under lätt tryck. När du sätter plötsligt kraft på det, men bryter det ut ett fast föremål. Ketchup är en annan icke-newtonska vätskor, men det blir mindre trögflytande, och lättare att hälla, när du rör om eller skaka den.

Supraflytande

Vissa vätskor har ingen viskositet. Dessa sällsynta, udda ämnen, såsom underkylda flytande helium, har noll fysisk motståndskraft mot omrörning. De kommer också att trotsa tyngdkraften, som flyter upp de sidor av alla behållare. Om behållaren är öppen kommer det supraflytande flödet upp insidan, över toppen och ner på andra sidan, så småningom att tömma innehållet. Det kan också flöda genom någon hål, oavsett hur små. Suprafluiditet är ett synligt exempel på kvantmekanikens lagar.

    Previous:nothing
    Next:vad är en volt i SI-enheter?
    
    Copyright © 2011 give2all.org