välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur man testar ett teleskop spegel

Postad av : Annika Hultén

Mest erfarna amatörastronomer kommer att säga att det är ett unikt givande erfarenhet för farkoster dina egna teleskop. Detta innebär i allmänhet slipning en spegel i en parabolisk form som exakt kommer att återspegla natthimlen. När du känner att du har fått spegelns mått rätt, det är viktigt att testa för noggrannhet. Flera test finns för att hjälpa dig i din strävan att se natthimlen i alla dess extraordinära undra, men de flesta bakgård astronomer använda en förenklad Ronchi test för att kontrollera deras Mirror's kalibrering.

Du behöver:
Telescope spegel
. Glödlampa.
Tunna linjerat papper, ränder 2-3 millimeter från varandra.
Liten kartong.
Mattkniv.
Fristående ljus sockel.


1.
Ta din bakgrund sockeln och placera den mot mitten av utsidan av den lilla kartong. Med hjälp av en markör, spår kring den så att du har en exakt hål där du vill placera uttaget. Se till att den är placerad där glödlampan inte kommer i kontakt med någon av sidorna.
2.
Skär ett hål med mattkniv där du har ritat cirkeln, vara noga med att inte avvika alltför långt utanför linjen så att era hålet för stort för att hålla kontakten ordentligt. På motsatta sidan av rutan, skär ett 1-tums med 1 /4 tum skåra på längden.
3.
Placera uttaget i hålet och skruva i glödlampan. Testa lampan genom att koppla uttaget i, koppla ur, och ställ åt sidan.
4.
Använda ett mörkt arbetsyta position din spegel där det kan ta en stråle av ljus från ljuskällan. Placera linjerat papper i mellan din spegel och din ljuskälla. Kolla bilden i spegeln. Om bilden av linjerna är förvrängd, då din spegel kan behöva lite finjusteringar. Om de är helt raka, sedan din spegel är i god form.

Tips och varningar


  • Detta Ronchi är det mest rudimentära test tillgängliga för en self made- teleskop spegel. Mer avancerade tester kan behövas för att garantera absolut noggrannhet beroende på både typen av teleskopet och dess användningsområden.
  • inte testa din spegel medan den fortfarande är varm från slipning. Kurvorna på en spegel tenderar att vara överdrivet när spegeln är varm. Vänta tills den svalnar innan du fortsätter med testet.
    
    Copyright © 2011 give2all.org