välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är en cypress träd?

Postad av : Charlotte Wannberg

En cypress träd kan vara en av flera typer av träd. Det finns dammen cypress, sumpcypress, Monterey cypress och begravningsurnor cypress, men trädet oftast avses helt enkelt som cypress (Cupressus sempervirens) är ett barrträd, låga-formade träd med platta, frondlike spray av blad. Även känd som en italiensk eller Medelhavet cypress, trädet har sitt ursprung i Persien och Syrien

Historia

Etruskerna var fascinerade av vintergröna typ av cypress, behålla sina blad när alla andra träd var nakna. De trodde trädet hade övernaturliga kopplingar och sätta anläggningen runt deras begravningsplatser. Den cypress trä är ganska kåda och stark i starkt doftande eteriska oljor. Dessa egenskaper göra att den bryts ner mycket långsamt, vilket gör det till en idealisk trä för kistor och sarkofager. Den persiska, syrier och turkar allt använt cypress för kistor och träden planterades historiskt på både huvud och fot av muslimska gravar.

Utseende

cypress föredrar ett soligt klimat och kan växa till 40 till 60 meter hög. Bladverket är mörkgrönt och cypress visar mycket liten stam under start grenar. Cypresser tenderar att ha en mer eller mindre identiska utseende, och är ofta planteras i par bredvid dörröppningar eller portar, eller i långa rader vid kanterna av åkrar eller körfält. Ön Cypern är en av de platser där trädet är infödda.

Cypress Wood

Cypress virke av egyptierna för mumie fall på grund av sin hårdhet och hartsartade egenskaper, enligt Herodotos. Thukydides skrev att cypress trä var förbehållet innehålla askan av grekerna som dött i tjänsten till sitt land. En annan berömd grekiska, Platon, valde att ha sin kod lagar som finns inskrivna i cypress, sa att det var mer slitstark än mässing. Den cypress användes ofta för takbjälkar, bjälklag och dörrkarmarna, samt rekvisita till vinrankor, som är resistent mot röta. Vid ett tillfälle i Medelhavet, var en cypress lund betraktas som en värdefull hemgift för en dotter.

Swamp Cypress

sumpcypress och dammen cypress är både våtmark träd infödda till bygdens floder och floden land i södra Förenta staterna. De växer mycket längre och bredare än den italienska eller Monterey cypresser. I sitt eget habitat de ofta behängda med spanska mossa. Den sumpcypress är mer anpassningsbara av de två, och kan med fördel odlas i sandig lerjord så långt norrut som södra Kanada. Den sumpcypress kallas så eftersom det är den enda lövskog cypress, förlorar sin needlelike löv på vintern.

Monterey Cypress

Monterey cypresser trivs vid havet. De är hemma i Monterey Bay i Kalifornien, men har transplanterats ända till Australien. De har en oregelbunden siluett som tenderar att formas av den kustnära vindar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org