välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

betydelsen av skogens ekosystem

Postad av : Valon Istrefi

Världens skogar hålla vikten för alla sina invånare och för den allmänna hälsan hos planeten. Fördelarna med skog för samhället och för livets mångfald gör det viktigt att de skyddas från avskogning och andra potentiella negativa effekterna av civilisation

typer av skogar

Skogar trivs i olika klimatzoner över hela världen, och kan kategoriseras genom sina platser och höjder

Tropical. Frodiga , täta skogar hittades nära ekvatorn. De är mycket viktiga förrådshus av jordens biologiska mångfald

subtropiska. Utgörs av träd som kan motstå sommaren drought. They finns i norr och söder om den tropiska skogar
Medelhavet: belägen söder om de tempererade områdena och består huvudsakligen av vintergröna träd.

Tempererat: blandning av barr vintergröna och lövfällande träd som finns i Nordamerika, nordöstra Asien och Europa

barrträ. Dessa skogar finns runt polerna i kallt, blåsigt och regioner innehåller både barrträd och lövträd

Montane. även känd som moln skogar. Innehåller i huvudsak barrträd och finns i hög höjd tropiska, subtropiska och tempererade zoner.

Klimat

Skogarna är viktiga källor för jordens förmåga att behålla sin klimat, genom att de globala konsekvenserna av sin fotosyntes. De är ett naturligt försvar mot klimatförändringar, ta bort växthusgasen koldioxid och generera syre. Detta hjälper till att rena luften och kontrollera stigande temperaturer. Avskogning förnekar dessa fördelar.

Ekologi

Förutom att hjälpa i klima, skogen har andra ekologiska fördelar. De förhindrar erosion genom att minska regn: s kraft markens yta och genom att absorbera vatten och inte låter det direkt springa iväg och ta bort matjord. Skogarna fungerar också som vattenfilter, samla in och lagra vatten och uppladdning akviferer. Tropiska skogar fjällnära är särskilt viktiga för avrinningsområden. Skogar ökar också atmosfärens fuktighet genom transpiration, vilket påverkar temperatur och nederbörd.

Biologisk mångfald

Skogen innehåller ett större utbud av biologisk mångfald än någon annan ekosystem på jorden. Bara en bråkdel av de arter som finns i skogen har undersökts och studerats. En enda stor träd i Amazonas regnskog kan vara hemma för tusentals arter. Den stora variationen av träd och växter som finns i tropiska skogar består av synnerligen intensiv biologisk mångfald. Denna mångfald är att vara viktigt på sina egna villkor på ett sätt vi kan för närvarande inte förstår, som beroende av varandra arter har utvecklats under miljontals år att samverka och blomstra.

Kommersiell betydelse

Mänskligheten härstammar många fördelar skogsekosystem. Många läkemedel och läkemedel har upptäckts i växter infödda till skogar. Lokala samhällen överleva på växter och djur som gallrats från skogen. Produkter som det moderna samhället är beroende av till exempel trä, papper och bambu alla sitt ursprung i skogarnas ekosystem. Många andra önskvärda produkter som kryddor, tandkött och färgämnen finns också i skogarna runt om i världen. Skogarna är viktiga för människor av estetiska skäl också, och ekoturism är ett sätt att använda och främja skyddet av skogar på ett hållbart sätt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org