välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

delar av en larv

Postad av : Valon Istrefi

Larver är larver av insekter av ordningen Lepidoptera-fjärilar. Dessa insekter holometabolous, vilket innebär att de genomgår fullständig metamorfos. Eftersom larver av dessa insekter är så annorlunda form den vuxna, både i anatomi och livsstil, de är olika benämningar. Andra insekter där larverna har egna namn inkluderar flugor (fluglarver) och skalbaggar (larver)

Kroppar

Även omogen, larver följer de grundläggande insekt struktur med tre delar: huvud, thorax och buk. Men larv kroppen som helhet är ganska annorlunda än en vuxen fjäril eller fjäril. Det har doen't vingar och dess delar är mycket mindre definierade. Istället för tre klart urskiljbara delar, liknar larv kropp en serie pärlor uppträdda tillsammans.

Head

Ligger i främre delen, bär huvudet av sinnesorganen, samt i munnen och de delar mun, som är bihang som är specialiserade på hantering av livsmedel och kan variera mycket i form och funktion beroende på insekt livsstil. Bland sinnesorganen är Ocellerna, som är ljuskänsliga fläckar och inte sant ögon som de hittade hos vuxna, och antennerna, som är de organ som av lukten.

Thorax

Som i den vuxna, bröstkorgen består av tre segment, men i larver den inte står för vingar. Varje bröstkorg segment har ett par äkta ben, vilket innebär att, precis som i en vuxen, är de indelade i segment och har skarvar. Benen slutar i kroken-liknande strukturer som gör att larverna att hålla fast på bladen där de bor och vilka är deras huvudsakliga föda.

Buk

buken omfattar 10 segment. Vissa av dessa segment björn kort prolegs, i allmänhet hooked på slutet. De kallas prolegs eftersom de inte betraktas som sant benen liksom segmenterade, ledade slag som finns i vuxna. I princip är de stubbar som stöd djuret i förflyttning och vidhäftning. Man tror att insekt förfäder ägde ben i dessa segment, men att de har gått förlorade genom evolutionen.

Mun delar

Vuxen malar och fjärilar har vad som kallas "suger" munnen delar som de använder för att livnära sig på nektar . De är känsliga och lång och kan nå djupt in i blommor. Däremot har larver tuggar munnen delar idealisk för deras kost av gröna blad. Dessa mun delar är trubbiga och mycket hårda. Det faktum att vuxna och larver inte använder samma livsmedelskälla är viktigt eftersom det tillåter dem att undvika konkurrens mellan generationerna.

    
    Copyright © 2011 give2all.org