välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om elektrisk transformator teori

Postad av : Annika Hultén

Transformers är ett par rullar som vanligtvis är lindade kring en järnkärna. Deras främsta uppgift är att öka eller minska växelspänning. Transformers tillämpar principen om induktion, där en snabbt föränderlig magnetfält ger en inducerad EMF (elektromotorisk kraft), eller spänning. Av denna anledning arbetar de bara med växelström

Theory

Den första spole är känd som den primära, och den andra sekundär.

Transformers tillämpar principen om induktion. När en AC spänning på den första spolen, producerar de förändrade nuvarande ett magnetfält i den och inducerar en ström i den andra spolen. Detta föranledde nuvarande ger en föränderlig magnetiskt flöde som i sin tur genererar en elektromotorisk kraft, eller EMF, på den andra spolen. EMF är inte en kraft, men en spänning.

Spänningen på den primära spolen är ingången och en på den sekundära är utdata. Förhållandet mellan det antal varv eller varv i den primära som de sekundära bestämmer hur de två spänningar är relaterade till varandra.

Drift

Transformers kan step-up, där den ingående spänningen omvandlas till en högre. Detta görs genom att ha flera varv på den sekundära spolen än i den första. Anta till exempel att den primära spolen har fyra varv, och den sekundära en har 12. Detta är en 1:3 som kommer att öka 3 volt vid det primära i 9 volt i den sekundära.

En transformator är den motsatta, där flera varv i den primära än andra metoder inspänningen konverteras till en lägre. Exempelvis innebär ett 3:1 ratio 9 volt i den primära kommer att producera en effekt på 3 volt i den sekundära.

Transformers i förhållandet 1:1 överföra inspänningen utan några förändringar, och är kallas isolering transformatorer.

Construction

Transformers kan täckas med elektrisk tråd och sammanvävda. Oftare är de lindade runt en laminerad järnkärna. Kärnan är laminerat för att förhindra virvelströmmar, eller inducerade strömmar som motsätter sig en föränderlig magnetfält, vilket skapar ett motstånd.

Typer

Transformers kommer i flera typer. Krafttransformatorer är avsedda att användas med kraftledningar, och har utgångar från en volt till tusentals volt. De är byggda för användning vid vissa frekvenser, som ljud och radio. Krafttransformatorer är låga frekvens, och så är konstruerade med tyngre och större kärnor än den höga frekvensen de för ljud och radio.

Använder

Elbolagen plats transformatorer vid kraftledningar, där de spelar en viktig roll i överföringen av el över långa avstånd. De används för att trappa upp spänningar så att de förblir höga, och detta hjälper till att minimera strömavbrott. De spänningar sedan avgick innan de sänds in i byggnader.

Nätaggregat som de i datorer använder transformatorer för att steg ner spänningen som levereras från butiker i byggnader. I ljudprogram används de för att matcha förstärkare i hörlurar, mikrofoner, högtalare och liknande.

Isolationstransformatorer isolera annan krets delar från varandra, och används också för att isolera enheter från kraftledningar. De kan skydda mot elektriska stötar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org