välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ac koppling vs DC koppling

Postad av : Stefan Svensson

Beslutet att använda AC eller DC koppling kommer upp ofta i kretskonstruktion. Lyckligtvis är det enkelt att reda ut. Du kommer att behöva titta på vilka typer av signaler du sysslar med. Om du bearbetar DC, som med styrspänningar eller låga frekvenser, då är DC koppling ett måste. En mix av AC-och DC måste också använda DC koppling. Om du kan ignorera eller måste utesluta DC från din input, då AC koppling vägen att gå

AC Fördelar

AC koppling avvisar DC och lågfrekventa komponenter signal. För ljud, bidrar detta förkasta skadliga DC transienter, t. ex. de som du får när du ansluter en källa till en ingång. På ett oscilloskop, för att välja AC koppling säkerställa att signalen är centrerad till noll volt. Mätning signalens amplitud är lättare om noll är alltid på samma plats.

AC Nackdelar

signaler som innehåller DC offset kommer att förlora dem om AC kopplingen används. Det kan inte skilja mellan DC och lågfrekvent AC. Konstruktör ska bestämma vilken låga frekvenser kan kasseras utan att påverka nyttan av kretsen

DC Fördelar

DC koppling är mer mångsidig av de två. Den lägre delen av den ingående bandbredd är obegränsad. Mät eller använda mer av signalen komponenter, från DC upp. För ljud, låga frekvenser från slagverk bearbetade tydligare.

DC Nackdelar

En DC noll volt referenspunkt skall fastställas någonstans i systemet. Detta kan göras på några olika sätt, men om det görs genom manuell kalibreringen, måste kretsar jämna mellanrum justeras. Om kretsen drivorna alltför långt borta, lägger det egna kompensera för alla insignaler, förnedrande systemets noggrannhet.

DC är icke önskvärt i många ljud kretsar. En DC-svar förstärkare, till exempel, kommer att förstärka en DC komponent tillsammans med ljud. Om DC-värdet är stort, kan signalen närmar inre spänning strömförsörjning, orsaka störningar och eventuellt skada kretsen.

AC Koppling metoder

Vanligtvis uppnår kretsen designern AC koppling genom att placera en kondensator i serie med kretsens ingång, eller både och. Dess värde beror på hur låga frekvenser påverkas, men är typiskt omkring 0,1 UF.

Det är också möjligt att använda en transformator för att få AC koppling. Här kan transformatorn även matcha impedans mellan kretsen och externa element som mikrofoner eller högtalare. Det kallas en isolertransformator. Det måste utformas omsorgsfullt för att minimera snedvridningen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org