välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

latitud definition

Postad av : Annika Hultén

Det är vanligt, när man tittar på en karta eller hört talas om en plats att notera latitud och longitud. Dessa ord används ofta i geografi och är oerhört viktigt att modern karta beslutsfattande. Du måste känna till innebörden av ord som lat om du vill kunna läsa kartor, hitta platser eller förstå geografi

Du behöver:. .
Blotta ögat eller teleskop
kompass.

Geografi

Latitude definieras som vinkelavståndet mot norr eller söder om ekvatorn av en sfär. På jorden, "N" är antalet grader norr om ekvatorn vår, och "sydlig latitud" är det antal grader i söder. Det finns 90 breddgrader erbjudas i varje riktning.

Storlek

Det faktiska sträcka av en breddgrad är fast. På jorden är ett utrymme för skönsmässig alltid lika med 69 miles. Mängden avstånd i en viss handlingsfrihet beror på den totala storleken på sfären. Större områden innebär större avstånd i en grad. På Jupiter är en breddgrad 775 miles, och om solen, motsvarar en breddgrad 7537 miles. Du hittar avståndet i en viss handlingsfrihet på något område genom att dividera sfär omkrets av 360 grader.

Historia

Trots att människan har använt versioner av kartor i tusentals år, modern karta beslutsfattande med latitud och longitud linjer har bara byggts upp relativt nyligen. Hipparchos (2: a-talet f. Kr. ) föreslog latitud och longitud som metoder för att mäta avstånd på jorden, men denna praxis inte omfattade karta beslutsfattande. Den första användningen av latitud i modern mening dök upp på en portugisisk sjökortet år 1506.

Typer

Även latitud på jorden är den mest kända typen av latitud, breddgrader finns på andra sfäriska kroppar också. Varje planet i solsystemet kan kartläggas med hjälp av en serie om latitud linjer, mätning vinkelavståndet från att planetens ekvator. Detta kan innebära problem i planeter som Jupiter, vars snabba rotationer leda till en något tillplattad sfär i formen, men de allmänna reglerna gäller fortfarande. Även stjärnor som Solen mäts i Latitude. Återigen är det uppmätta avståndet med en viss handlingsfrihet samma för ett givet område.

Varningar

Blanda inte ihop latitud och longitud. Longitud är avståndet till öst eller väst av en vald linje, nollmeridianen (som löper vinkelrätt mot ekvatorn, genom Storbritannien). Latitud och longitud är alltid vinkelräta mot varandra, med longitud mäts i grader öst och väst. Longitud skiljer sig också i mängd avstånd omfattas av en grad. Vid ekvatorn, är en längdgrad 69 miles, medan vid polerna, skiljer inget avstånd alls longitud linjer.

    
    Copyright © 2011 give2all.org