välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad som bestämmer ABO antikroppar en person utvecklar?

Postad av : Charlotte Wannberg

ABO blodgrupp är den mest kända gruppen av blodgrupper. Även om forskarna fortfarande inte förstår den evolutionära betydelsen av dessa blodgrupp, spelar de en viktig roll inom medicinen idag. Som antikroppar utvecklas hos en person som spädbarn mot dessa blodgrupper beror på vilken typ av blod som individen har

Fakta

Det finns trettio närvarande erkända system för blodgrupp. ABO-gruppen var den första av dessa system att upptäcka. Dessa blodgrupp hänvisar till närvaron eller frånvaron av vissa molekyler som visas på utsidan av blodkroppar. Dessa molekyler som kallas antigener. I fråga om ABO-gruppen, antigen är olika typer av sockermolekyler. Individer tenderar att ha antikroppar mot antigener som de saknar. Antikroppar är en grundläggande del av immunförsvaret som hjälper kroppen känna igen inkräktare

Typer

När det gäller de ABO blodgrupp, det finns fyra blodgrupper. A, B, AB och O. Personer som är typ En display typ A-antigener utveckla anti-B antikroppar. Individer som är typ B visa typ B-antigener och utveckla anti-A-antikroppar. Individer som är typ AB visa både typ A och B antigen, och inte utveckla antikroppar mot denna grupp av antigener. Individer som är typ O visas inte typ A eller B antigener samt utveckla antikroppar mot både A och B. Eftersom O hänvisar till brist på A eller B i stället för att en annan antigen, det finns ingen anti-O-antikroppar.

Arv

Åbo blodgrupp ärvs. Barn får en kopia av den jag genen, den gen som ansvarar för denna blodgrupp, från varje av sina föräldrar. ABO blodgrupp är ett klassiskt exempel på codominance. Detta syftar på det faktum att varken A eller B blodgrupp kan dölja de andra om båda ärvs. Istället är de båda uttryckta som AB blodgrupp. O blodgrupp recessiv att både A och B. Därför ett enda exemplar av antingen A eller B kommer att maskera ett enda exemplar av O. För att vara typ O en person måste ärva O tecken från båda föräldrarna.

Betydelse

Åbo blodgrupp måste vara ordentligt matchas i blodtransfusioner. Detta beror på att antigen visas på röda blodkroppar, eller erytrocyter, och det är dessa celler som ansvarar för syre till kroppen. Därför måste den mottagande patienten utsättas för donatorn är antigener. Om donatorn visar antigener mottagaren har antikroppar mot, kommer antikropparna angripa de donerade cellerna, vilket ledde de celler att bryta ner och blodet att klumpa. Detta kan orsaka allvarliga komplikationer, inklusive njursvikt och död.

Historia

Karl Landsteiner först märkte att blod från olika individer skulle ibland bildar klumpar när de blandas ihop. Denna enkla observation ledde honom längs en stig forskning som gav honom 1930 års Nobelpris i fysiologi och medicin. Det var Landsteiner som introducerade ABO nomenklatur, med "O" förkortas det tyska ordet för "utan", "ohne". Denna upptäckt förklarade observation av slagfältet sjukvårdare att blodtransfusioner ibland skulle hjälpa till att stabilisera skadade personer, och ibland kunde påskynda sin död.

    
    Copyright © 2011 give2all.org