välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

microsporidia livscykel

Postad av : Ulf Friberg

Microsporidia är encelliga eukaryota organismer. Alla är parasitiska, som orsakar sjukdomar hos många insekter och några ryggradsdjur. Av de 1. 200 arter nu beskrivits, finns 14 kända för att smitta människor. Microsporidia finns över hela världen

Funktioner

Microsporidia är eukaryota celler som har kärnorna och ribosomer, men saknar andra grundläggande organeller typiska för eukaryota celler. De har inte mitokondrier peroxisomer eller Golgi membraner. Storlek varierar beroende på art, men de som infekterar människor är 1-4 mikrometer i storlek, vilket gör dem några av de minsta eukaryota celler och lätt misstas för bakterier.

Microsporidia ange den mottagande kroppen som en rund eller oval Spore. Utsidan av Spore är en skyddande exospore av kitin och protein. Den exospore är ett hårt yttre skal som gör att sporer till kvar i miljön under lång tid och tål extrema förhållanden.

En "Polar tube" eller "polar glödlampor" hålls lindad i Spore tills den är utvikt att genomborra en värdcell. Detta rör fungerar som en injektionsnål genom att perforera värdcellen och injicerar sporoplasm. (Sporoplasm är den mjuka inre delen av Spore som kan dela att producera nya sporer. )

Klassificering

Microsporidia gång var klassificerade som primitiv protister, men de är nu tros vara en nära syster grupp svampar. Ursprungligen skulle de klassificeras utifrån anatomiska drag av sporer, men nu har vi möjlighet att klassificera dem mer exakt med hjälp av genetiska markörer. Trots att de saknar grundläggande funktioner i eukaryota celler, kan detta bero på att deras parasitiska livsstil tillät dem att förlora några av sina egna uppgifter som de drog fördel av de funktioner värdceller.

Många arter av microsporidia har ännu inte beskrivas, och deras klassificering är inte helt klarlagd. Forskare idag debatt hur gruppen linjer inom microsporidia

Life Cycle

Microsporidia kan förökas sexuellt eller asexuellt, och det finns variationer i livscykeln för olika arter, men deras allmänna livscykel är följande:

1. En Spore kommer in i värdens kropp. Vanligtvis suger till sig den värd eller andas in det. Det kan överföras genom att dricka vatten som innehåller sporer eller genom kontakt med avföring.
2. Väl inne i värden, gror Spore och extruderar sin långa polära glödtråden.
3. Sporoplasm sprutas in i värdcellen genom den polära glödtråden.
4. Inom värdcellen, delar sporoplasm och växer in i många nya sporer. Beroende på art, sker detta antingen finns i en vacuole i värdcellen eller löst i den mottagande cytoplasman.
5. Värdcellen fylls av sporer, expanderar, och så småningom spricker. Sporerna släpps.
6. De frigjorda sporer går vidare till infektera fler celler i samma person eller skickas till nya värdar genom avföring och urin.

Betydelse

Microsporidia infektera ofta personer med nedsatt immunförsvar, såsom patienter med HIV eller organtransplantationer. Dessa infektioner kan vara dödliga. Sällan blir friska människor infekterade med microsporidia.

Microsporidiosis växer fram som en ny typ av sjukdom hos människor, kopplat till spridningen av hiv. Olika läkemedelsbehandlingar finns tillgängliga, men kommer inte helt utrota parasiterna. Forskarna arbetar nu för att hitta mer effektiva läkemedel.

Microsporidia döda även honungsbin och fisk, och har orsakat problem i jordbruket och yrkesfisket.

Eftersom många microsporidia infektera viss insekt värdarna, kan de vara till nytta för bekämpning av skadedjur.

Symtom

Symtom på microsporidiosis hos människor varierar beroende på platsen för infektion.

Symtom på microsporidia i tarmarna inkluderar kronisk, vattnig diarré, viktnedgång, tecken på undernäring, illamående, kräkningar och buksmärtor.

Luftvägsinfektioner kan orsaka hosta, ansträngd andning och väsande andning.

ögoninfektioner resultera i smärta i ögonen, ljuskänslighet, rodnad, tårflöde och dimsyn eller försämrad syn.

Symtom på muskulär infektion inkluderar muskelsmärta och svaghet.

Om infektionen är i hjärnan, kan microsporidia orsaka kramper och huvudvärk.

    
    Copyright © 2011 give2all.org