välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

damm luftning förklaras

Postad av : Jeanette Morales

Stor sjö och dammar, i synnerhet de som fortfarande kräver luftning för att upprätthålla ett ekosystem. Löst syre håller fiskar, växter och andra levande varelser i din damm friska. Om du har en ännu damm, det finns inte mycket syre rör sig genom det. Luftare lösa detta problem

syrehalter

syrehalten i dammen vatten är beroende av atmosfäriskt tryck, salthalt (mängden salt i vatten), och temperaturen i dammen. Syre varierar också vid olika tider på dagen, den lägsta punkten är gryningen, och den högsta någon gång sent på eftermiddagen. Värmen på sommaren gör dessa de mest syre hungriga gånger för en damm. Inte bara värme påverkar detta, men också andas satser av växter och djur.

Varför Luftning

Luftning skjuter syre genom dammen med hjälp av en motor. Det finns två grundläggande typer luftaren-the ytluftare, och botten baserade strålsamlare. Om du har en ganska grund damm, där det genomsnittliga djupet är mindre än sex meter, en yta strålsamlare som flyter längs ytan av vatten, suger från toppen foten och trycka den i luften för att fånga syre och föra den tillbaka till dammen, kommer att göra. Om du har en djupare damm, kommer en botten luftare vara det rätta valet. Botten luftare tar luften och skjuter ner mot botten av dammen. Bubblor stiger från denna luft, popping på vägen upp, släppa syre i vattnet.

Luftning i dammar

Även om de flesta dammar kommer att variera i deras syre krav, variabler såsom mängden vilda djur i vattnet, salthalt och temperatur gör varje damm lite olika, det bästa sättet att räkna ut hur mycket syre en damm behov är att använda en enkel formel. De flesta damm kräver en häst ström från luftaren per yta tunnland av dammen, med en generator driver 2. 5 pounds av syre per timme. Detta kommer att behöva höjas eller lägre beroende på basen syrehalten i sjön, eftersom denna formel förutsätter en hälsosam mängd syre i vattnet (två till tre ppm).

Strålsamlare Placering

Den bästa platsen att sätta luftare är den längsta kanten av dammen, med syret ansvarsfrihet pekade mot mitten av dammen.

hur mycket syre

Fem delar per miljon (ppm) syre till vatten är en god nivå av syre för en frisk damm. Allt lägre än detta kommer att orsaka fiskar dö. I en djup damm, samlar syre i områden, och om det inte finns tillräckligt med syre för att fylla hela dammen, kommer skikten blir syrefria zoner, obeboelig för livet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org