välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad som orsakar havsströmmar?

Postad av : Jonathan Nyberg

Du behöver:
blotta ögat eller teleskop
. kompass.

Tidvatten

Tidvatten är uppgång och fall av världshaven yta på grund av gravitationskraft av månen och solen. Dragningskraft på havet som faktiskt går djupare än själva havet, dra på planeten. Vågor i havet är högvatten på deras krön, och lågvatten är tråget. Tidvatten bestämma hastigheten på oceanerna rörelse, med höga hastigheter i djupa delar av havet, och låg fart närmare land. Tidvatten är ansvariga för att cirkulera vatten i hela havet, en blandning av sin gravitationskraft och dra på jorden att skapa en cirkelrörelse, som roterar kallt vatten från haven djup, och ytvatten.

Sinking Vatten

Vatten har olika densitet beroende på dess salthalt. Salthalten är hur mycket salt innehållet i vattnet. Vatten med mer salt i är det tyngre och sjunker mot botten av havet. Vatten med mindre salt tenderar att stanna på toppen. Detta framgår tydligt om polcirkeln, där vatten fryser. Salt inte lätt fryser med vatten, så när vattnet når polcirkeln och börjar frysa, är vatten utan salt den första att isberg och glaciärer. Det salta vattnet som finns kvar bakom skjuts sjunker. Varmt vatten, till exempel vad du hittar i tropikerna, stannar på toppen och gillar inte att sjunka. Vattnet på ytan trycks av vinden. När den kalla, sjunkande saltvatten och den varma, vind knuffade ytvatten möts, en virvel som kallas konvektion.

Gyres

Klimat bidrar till att flytta vatten i havet längs genom en process av nederbörd, uppvärmning, och kylning. Under denna process, flöde strömmarna som nämnts tidigare, i mönster längs havet kartan. Dessa mönster kallas gyres. Temperaturer, och liksom hastighet av strömmar, varierar bland gyres. Golfströmmen har ytan snabbt strömmar, strömmar vid tre till fyra kilometer i timmen. Den ekvatoriella Counter Aktuellt klippa i Stilla havet i norr och söder nuvarande bäckar och södra ekvatoriella Aktuellt förbinder norra och södra Atlanten tillsammans, vilket vatten från subtropiska upp mot Golfströmmen. Alla dessa gyres hålla haven ström. Tropiska stormar som orkaner och tidvatten översvämningar är en av de få naturens krafter starka nog att tillfälligt avbryta den nuvarande, samtidigt som klimatförändringen har potential att förändra nuvarande mönster för alltid.

    
    Copyright © 2011 give2all.org