välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur upptäcker vi neutronstjärnor?

Postad av : Jeanette Morales

Upptäcka neutronstjärnor kräver instrument som är annorlunda än de som används för att upptäcka normala stjärnor, och de gäckat astronomer under många år på grund av deras speciella egenskaper. En neutronstjärna är tekniskt inte längre på en stjärna alls, är den fas att vissa stjärnor når slutet av sin existens. En normal stjärna brinner genom sitt vätgas under loppet av sitt liv tills vätgasen bränns upp och krafter allvar orsaka stjärnan att ingå avtal, tvingar den inåt tills det helium gaserna gå igenom samma kärnfusion att väte gjorde, och stjärnan bryter ut till en röd jätte, en sista utflytning innan den slutliga sammanbrott. Om stjärnan är stor kommer det att skapa en supernova av expanderande material, bränna upp alla sina reserver i en spektakulär final.
Mindre stjärnor bryts sönder till stoft moln, men om stjärnan är tillräckligt stor allvaret kommer alla dess återstående material tillsammans under ett enormt tryck. För mycket gravitationskraft, och imploderar stjärnan, bli ett svart hål, men med rätt mängd allvar stjärnans fortfarande kommer att smälta ihop istället, bildar ett skal av otroligt tät neutroner. Dessa neutronstjärnor sällan ge ut någon ljus och är bara några miles eller så över, vilket gör dem svåra att se och svårt att detect. Neutron stjärnor har två primära egenskaper som forskarna kan upptäcka. Det första är en neutronstjärna intensiva gravitationskraften. De kan ibland upptäckas av hur deras gravitation påverkar mer synliga objekt runt dem. Genom att noggrant rita ut samspelet mellan allvar mellan objekt i rymden kan astronomer lokalisera den plats där en neutronstjärna eller liknande fenomen finns.
Den andra metoden är genom att upptäcka pulsarer. Pulsarer är neutronstjärnor som snurrar, oftast mycket snabbt, som en följd av den gravitationella trycket som skapade dem. Deras enorma gravitation och snabb rotation få dem att strömma ut elektromagnetisk energi från båda sina magnetiska poler. Dessa stolpar snurra tillsammans med neutronstjärnan, och om de är vänd mot Jorden, kan de tas upp som radiovågor. Effekten är att extremt snabba pulser radiovågor som de båda polerna vända den ena efter den andra att möta jorden medan neutronstjärnan snurrar. Andra neutronstjärnor producera X strålning när materialen i dem komprimera och värm tills stjärnan skjuter ut röntgenstrålar från polerna. Genom att titta för X-ray pulser kan forskarna hitta dessa röntgen pulsarer också och lägga till dem i listan över kända neutronstjärnor.

    
    Copyright © 2011 give2all.org