välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

blågrönalger tillväxt

Postad av : P-O Lennartsson

Blågröna alger är fotosyntesen, akvatiska, encelliga organismer som kallas cyanobakterier. Cyanobakterier har många användningsområden, bland annat en viktig position i kvävets kretslopp. De olika arterna har anpassat sig för att överleva under mycket svåra förhållanden

Du behöver:. .
Scientific Calculator
Skala.
Måttband.

Blooms

En blomma är en häftig ökning av antalet av cyanobakterier celler som negativt påverkar vattenkvaliteten. Blommar tenderar att flyta upp till ytan och kan se ut som damm avskum eller orsaka att vattnet har en fet, färg-liknande utseende.

villkor

idealiska förhållanden för en cyanobakterieblomning är varma, långsamma vatten, soliga dagar och höga nivåer av fosfor och kväve. Har dock olika arterna gjort anpassningar för att kompensera för ogynnsamma förhållanden.

Survival

Vissa arter av cyanobakterier producera akinetes, som är tjocka väggar sporbildande-liknande celler. Dessa celler innehåller reserv material som gör det möjligt för arter att "utsäde" ett område och överleva tills förhållandena förbättras. Dessutom har olika arter utvecklat motstånd till ett stort sortiment av temperaturer, ljus tillgänglighet och salthalt.

Growth Rate

Tillväxttakten av cyanobakterier är mycket långsammare än flercelliga alger sorter. Därför blommar normalt bara förekommer i vatten med långa retentionstider som sjöar och dammar. Trots den långsamma tillväxten av cyanobakterier, kan det drabba ofta andra typer av alger på grund av anpassningar som gör det mycket som kan ut-konkurrerande dessa populationer.

Spridning

Cyanobakterier naturligt sprids via anslutna vattenvägar. Människor bidra till spridning genom att cyanobakterier på båtar och hinkar agn.

Roliga fakta

Även cyanobakterier är främst vattenlevande livsform, men har visat på fuktiga ytor såsom terrakottakrukor och träd, liksom klamrar sig fast isbjörn päls i Arktis.

    
    Copyright © 2011 give2all.org