välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur fort går en haj simma?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Hajar är fisk med mycket strömlinjeformade kroppar. De varierar i storlek från mycket små prover till stora valhajen, den största fisken på jorden. De flesta arter av hajar överleva genom att äta andra fiskar, så de måste vara tillräckligt snabb för att fånga dem för en måltid. Trots att det är svårt att få en korrekt mätning av hastighet forskare har möjlighet att uppskatta hur snabbt hajar kan simma

teorier /Spekulationer

den mest kända hajarter är vithaj, en art som kan bli upp till 20 meter långa och väga 5. 000 u00A3. Vita hajar kan simma snabbt nog för att fånga och äta sådan havsdjur som sälar och tonfisk, ingen verklig mätning av dess snabbhet har någonsin spelats in. Men forskarna räknat ut att en vithaj kan skära genom vattnet med en hastighet av minst 25 km /h och kanske så snabbt som 35 riksdagsledamöter.

Tidsplan

Den blå haj är en som har studerats mer än de flesta typer av hajar. Det har observerats bada på 24,5 km /h och tros kunna hålla en hastighet av 43 km /h för en mycket kort sträcka. De flesta hajar simma i lugnt och maklig takt när de inte i jakten på mat, glider genom vattnet kring 2 mph.

Potentiella

Det finns en enighet bland marinbiologer att det snabbast hajen är makrillhaj haj. Det har gått per 31 km /h på en instans och inofficiellt setts gå 46 mph. Det tros kunna ännu snabbare möjliga hastigheten. Makrillhaj Makos har varit kända för hopp 15 till 20 meter upp ur vattnet när den är kopplad genom djupa hav sportfiskare, vilket skulle kräva en hastighet på över 24 mph för att nå en sådan höjd.

Storlek

Även om valhajen är den största haj, är det ingalunda den snabbaste. Den använder hela sin kropp för att bada istället för att bara ryggen slut och svans. Valhajen kan simma runt 3 miles i timmen i normal takt och är förmodligen kan dubbla den hastigheten. Den största valhaj tillförlitligt sätt befanns vara 41,5 meter lång och vägde mer än u00A3 47. 000. Under åren har historier dykt av valhaj som var upp till 75 meter lång, men forskarna anser inte att dessa berättelser så exakt.

Överväganden

Hemligheten bakom makrillhaj Makos hastigheten är att de har visat sig kunna höja sina skalor som de påskyndar som tillåter dem att bilda minut "brunnar" över deras hud. Denna förmåga minskar mängden dra så haj simmar genom vattnet, ungefär som en golfboll är gropar gör det möjligt att resa längre. Det lilla området mellan den upphöjda skalorna innehåller små virvlar av vatten som gör hajen kunna simma utan att producera ett stort vakna bakom den, vilket resulterar i högre hastigheter.

    Previous:nothing
    Next:Vad är definitionen av enkla maskiner?
    
    Copyright © 2011 give2all.org