välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

olika typer av loppor

Postad av : Annika Hultén

"Loppor" är ett samlingsnamn som många arter är upptagna, eftersom de fungerar väldigt lika. De är små, vinglösa, blodsugande insekter som lever på andra arter. Den största skillnaden i de typer av loppor är i vilken typ av värdarter de festa på. Dog loppor, till exempel föredra bara hundar, även om de kan flytta från ett hund till en annan genom hitching en tur på en människa, katt, fågel, råtta eller andra varmblodiga djur

Historia

De äldsta loppa fossil har hittats fastnat i Östersjön bärnsten från Övre eocen eran (34 till 55. 000. 000 år sedan, i början av ålder hos däggdjur) . Det är okänt om loppor var med under dinosauriernas tid. De äldsta bevarade loppa arter tros vara snön loppor, som har trubbiga vingar och äter kåda och skämda plantor i stället för blod.

Typer

Det finns över 2. 000 arter av loppor. Den vanligaste och mest irriterande för personer med boskap och husdjur är mänskliga loppor (inklusive chiggers), loppor hund, katt loppor, loppor råtta, gnagare loppor, loppor kanin och loppor fågel. Gnagare loppor brukar också vilja att festa på fågel blod och vice versa. Alla loppor kommer att ta en tugga av vad varma kropp de är på att se om de gillar smaken av blod. Bara en bit kan vara smärtsamt för värden.

Betydelse

Inte bara loppor orsaka smärtsamma bett och blodförlust, men de kan också överföra sjukdomar. Man tror att digerdöden på medeltiden inte hade orsakats av råttor, men av råttornas loppor (se Resurser nedan). Många djur är allergisk mot loppsaliv och kan repa sig rå bara från ett par tuggor.

Identifiering

Alla loppa arter enligt vetenskapliga insekt släktnamn Siphonaptera. De kan vara svårt att identifiera på kroppen av ett djur. De är Teardrop ofta formad, blank svart, med en liten huvud och en stor mage (buken) och långa ben. När dök mellan naglar, är de fulla av blod. Om du hittar vad som ser ut som svarta mjäll i ditt djurs päls, borsta ut det på ett hushållspapper och sedan blöt handduk. Om den svarta mjäll förvandlas till fläckar av blod, då är det loppan's spillning. Tecken på spillning innebär loppor är runt.

Förebyggande /Lösning

Din boskap, husdjur, deras sängar och ditt hem måste behandlas för loppor. Detta måste upprepas för att döda någon nykläckta loppor. Även loppan vuxna är relativt lätta att döda, loppägg är otroligt tufft. Se en veterinär för den säkraste metoden för att de-fleaing din enskilda djuret.

    Previous:nothing
    Next:yta villkor för Neptune
    
    Copyright © 2011 give2all.org