välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är TYVEK?

Postad av : Magnus Ekblad

Efterfrågan på syntetiska material som har mycket specifika egenskaper är hög, på grund av deras förmåga att finna sin väg in i olika tillämpningar. Ett sådant material Tyvek, som är ett märke av hög densitet fibrer som har flashspun och erbjuder hög draghållfasthet samtidigt kunna filtrera ut små partiklar gas. Det används inom områden som medicin förpackningar

Identification

Tyvek ser ut som papper, med samma färg och konsistens. Det kan även skrivas på. Men det är faktiskt en plast tillverkad av högdensitetspolyeten fibrer. Materialet är mycket stark och det är mycket svårt att riva. Dock kan vassa instrument som sax klippa genom materialet. Tyvek är ganska lätt att identifiera när man vet vad man ska leta efter.

Funktioner

Tyvek har ett antal funktioner som gör den idealisk för de ansökningar för vilka den används. För en, är det ett lätt material som gör den perfekt för användning i kuvert och förpackningar, eftersom det är lättare att transportera och flytta. Det är något tunt, så att vattenånga kan passera genom den, men inte flytande vatten. Det är också tufft för sin tjocklek och vikt, vilket innebär att den kan stå upp för några övergrepp. Det är mycket brandfarligt, men precis som papper.

Funktion Tyvek används inom många olika områden där lätt, vattenavvisande material behövs. På det medicinska området är det som används som förpackning för instrument och som en del av vissa bandage. UPS använder Tyvek att göra några av sina kuvert, och en del företag använder materialet för att skapa ärmar för CD och DVD. Andra användningsområden för Tyvek inkluderar overall för målare eller dem som arbetar med ljus farliga material, täcker marken för campare och som vindskydd.

Historia Tyvek upptäcktes 1955 av Jim White, forskare för Dupont, som nu tillverkar Tyvek. Han tittade noga på ledningar i andra experiment och såg polyeten fluff kommer ut att han då blivit Tyvek. År 1965 var det patenterat och namn, och såldes kommersiellt 1967. Sedan dess har det blivit en eftertraktad och viktigt material över hela världen.

Överväganden

När du funderar på att kasta bort allt som är gjort av Tyvek, kommer ihåg första att det kan återvinnas. Men även om det liknar papper, bör det inte återvinnas tillsammans med papper. Dess makeup är plast, så det bör återvinnas med plastflaskor och påsar och andra liknande material. Även om vissa återvinningsföretag inte plocka Tyvek upp eller sortera den på rätt sätt, kan du återvinna fortfarande din Tyvek genom ett program som inrättats av DuPont.

    Previous:nothing
    Next:Vad gör myror äta?
    
    Copyright © 2011 give2all.org