välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad betyder ordet litosfären?

Postad av : Jeanette Morales

Ordet litosfären har två stora betydelser i det vetenskapliga samfundet, en specifik och en mer allmän fråga. Den specifika betydelsen är vanligare i geologi, eftersom det är viktigt att teorin om plattektonik

Betydelse

Ordet litosfären hänvisar ofta till en skorpa och yttre mantel av jordens yta. Det kan också hänvisa till yttre skal av något stenig planet. Detta substantiv används i geologi och geovetenskap att skilja den hårda delen av jordens yta från andra lager, exempelvis astenosfären, eller smält lager av manteln. I vissa fall kan ordet litosfären menar också hela fasta delen av jorden, till skillnad från hydrosfären, eller oceaner, och atmosfären, eller luft som omger planeten.

Historia

Ordet litosfär kommer från grekiskans "Litho" som betyder sten och "sfär" från grekiskans "sphaira", vilket innebär en glob eller boll. Joseph Barrell infört det vetenskapliga samfundet att ordet litosfären 1914, när hans skrifter belägen tanken på en hård översta lagret på jordskorpan kallas litosfären och en mjukare lagret under som kallas astenosfären. Ordet litosfären fortsatte att öka i betydelse i geologi hela 1940-talet, och begreppet blev nödvändigt att plattektoniska teori på 1960-talet. Av denna anledning kan tektoniska plattor också kallas litosfäriska plåtar.

Typer

Jorden har två typer av litosfären. De oceaniska litosfären, eller en del under världshaven, är ca 55 km (34 miles) tjocka. Den kontinentala litosfären är typiskt tjockare och äldre, och kan vara upp till 200 kilometer (124 miles) djup. Båda typerna är en del av jordens litosfär, och de var unika möjligheter för vetenskapliga studier.

Identifiering

Alla jordskorpan, eller steniga yttersta lagret, är en del av litosfären. Några av de jordens övre mantel är också i litosfären. Distinktionen mellan jordskorpan och manteln är baserad på kemiska egenskaper lager. Däremot är skillnaden mellan litosfären och astenosfären baserat på dess beteende. Medan astenosfären förblir flexibel under plattektonik processen, litosfären, eller steniga yta, fortfarande stela och går sönder eller deformeras.

Geografi

litosfären består av tektoniska eller litosfäriska, tallrikar. Dessa skyltar både kontinenter och hav. Geologer erkänna för närvarande sju större plåtar, liksom många mindre. De stora kontinentala plattorna omfattar bland annat Afrika, Antarktis, Australien, Eurasien, Nordamerika och Sydamerika tallrikar. Den indiska kontinentalplattan omfattar den mark i Indien, liksom delar av Indiska oceanen. The Pacific plattan är en stor oceaniska plattan. Alla dessa plattor är en del av litosfären.

    Previous:nothing
    Next:hur man köper ett teleskop
    
    Copyright © 2011 give2all.org