välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför är kväve viktigt för levande ting?

Postad av : Ulf Friberg

Livet är beroende av kväve, som är en grundläggande ingrediens i aminosyror som bygger upp alla proteiner. Även en betydande andel av atmosfären består av kvävgas, måste den bearbetas till en löslig form. Detta görs via en kvävets kretslopp som sker i marken. Sen växter och djur som äter dem kan få via kosten kväve

Identification

Sjuttioåtta procent av jordens atmosfär är kväve. Detta element, som symboliseras av bokstaven N, upptäcktes 1772 av skotten Daniel Rutherford. Kväve utgör 7 procent av det protein som finns i spannmål. Det orsakar gröna växter för att producera friska blad som är starka nog att tåla en kraftig vind eller frost.

Betydelse

Växter med kväve brister ser svag. Bladen, som bör vara friska och gröna, kan se vissna och gula. Djur och människor blir kostvanor kväve genom att äta proteinrika livsmedel som mjölk, ägg, fisk, kött och baljväxter. Kväve, kol, väte och syre finns i aminosyror, som är de viktigaste strukturerna i varje protein.

Funktion

Trots att 78 procent av atmosfären består av inert kväve, måste den omvandlas till en form som kan användas av växter och djur. Detta sker via en kvävets kretslopp som sker i marken. Daggmaskar, bakterier och andra krafter bryter ner proteiner i organiskt material och stallgödsel i marken för att bryta ner dem. Den första biprodukt är ammoniak, en förening av kväve och väte. Därefter är nitrater bildas. Nitrobacteria kallade azotobactors producera löslig nitrater att växter kan få ut av jorden.

Typer

Kväve kan också skriva in i marken, direkt från atmosfären via Rhizobium bakterier i rötterna av grönsaker, eller under ett kraftigt regn, när den blandas med vatten för att bli salpetersyra. Konstgödsel är ett annat sätt att få kväve i marken, men dessa kan orsaka förorening eller till och med nitrat förgiftning hos nötkreatur. Ekologiska källor av kvävegödsel är kanin spillning, bomullsfrömjöl och fjäder måltid.

Effekter

rötning proteinrik föda producerar aminosyror kväve, som är en restprodukt i kroppen måste eliminera genom reaktioner kallas transanimations. Merparten av detta överskott kväve utsöndras i form av urea.

    Previous:nothing
    Next:där är asbest bryts?
    
    Copyright © 2011 give2all.org