välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om neopren tyg

Postad av : Camilla Näslund

Neopren är ett syntetiskt gummi med en mängd olika användningsområden. Som ett tyg, har neopren ofta en nylon eller spandex stöd på ena eller båda sidorna för att göra det lättare att ta på och mer bekväm mot huden. Eftersom neopren kan vara en svår tyg att arbeta med de flesta neopren produkter kommersiellt tillverkas genom en särskild sömnad och sömtätning tekniker

Historia

DuPont laboratorier uppfanns i neopren år 1930, baserat på arbetet i kemi professor Julius Arthur Nieuwland. Professorn: s forskning om utveckling av syntetiskt gummi ledde DuPont forskare för att skapa en polymeriserade version av kloropren eller polykloropren. DuPont heter ursprungligen sin nya polykloropren material DuPrene men ändrade namn till neopren 1936. En mängd olika tekniker och uppfinnare började använda neopren för våtdräkt i början av 1950-talet.

Funktion

Ett av de mest kända användningsområdena för neopren tyg för våtdräkter i dykning. Neopren är också vanligt förekommande i vada stövlar för fiskare eftersom det skyddar huden från kallt vatten. Laboratoriepersonal kan använda neopren handskar för att skydda sina händer från syror, kemikalier, lösningsmedel och oljor. Paddlare och personer som deltar i kallt väder får också bära vattentäta neopren handskar, ibland fodrade med fleece, att skydda sina händer från kallt vatten, is och snö. Många medicinskt stöd hängslen, t. ex. för fotleder, handleder och knän, använder också neopren.

Storlek

Neopren tyg finns i olika tjocklekar, vanligen från 2 till 5 millimeter. Neopren vadare är ofta tillverkade av 5 mm neopren, medan kalla vatten våtdräkter kan använda neopren tyg upp till 7 mm. Ju tjockare neopren, desto bättre isolerar från kyla. Däremot kan neopren passar för konkurrenskraftiga simmare använda tyg så tunt som 1 mm i områden som behöver vara extremt flexibel, som under armarna. Leverantörer som Seattle Fabrics, länkad nedan, sälja neopren tyg med kvadratmeter eller i ark som mäter 51 från 82 inches.

Fördelar

Neopren tyg är slitstarkt och flexibelt och motstår riva. Det kan också tåla kyla samt exponering för solen. Neopren tyg innehåller luftfickor som en utmärkt isolering för våtdräkter, kall-wear redskap och matlådor och kylare dryck. Neopren är också kemiskt inert och motstår oljor, vilket gör det lämpligt för skydd vid hantering av kemikalier. Eftersom neopren är mer brandsäkra än de flesta gummi, kan den också användas i stridsmundering.

Varning

Vissa människor, särskilt de med allergier eller känslig hud, kan få en allergisk reaktion eller hudirritation att bära kläder, handskar, stövlar eller stöd hängslen tillverkad av neopren tyg. Även neopren innehåller inte latex, kan människor med latex allergier också känsliga för neopren.

    
    Copyright © 2011 give2all.org