välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför köttätande växter fälla insekter?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Det finns mer än 600 kända arter av köttätande växter sprids ut över hela världen. De är unikt kända för sin förmåga att fälla insekter och smälta dem. Ännu mer imponerande åstadkommer de detta utan en komplex nervös eller matsmältningssystemet. Anledningen till att de gör detta ligger i deras evolutionära rötter

Du behöver:. .
Tandborste
Sax.
Dubbelsidig tejp.
Mobiltelefon /personsökare motor.
3-volts mynt cells batteri.

Evolution

Köttätande växter har utvecklats i miljöer som erbjuder låga näringsfattig mark såsom myrar och steniga outcroppings. Trots bristen på köttätande växter i fossila fynd --- sina mjuka delar bara inte FÖRÅLDRAD bra --- Man tror att de först började passivt absorbera näringsämnen från skämda insekterna innan utvecklas komplicerade fällor för att lura dem.

Näringsämnen

De flesta växter har utvecklats till att suga sin näring genom rötterna i jorden. Men saknar näringsfattig jord där köttätande växter växer vissa element som kväve och fosfor. För att kompensera har köttätande växter flyttat sina upptag av näringsämnen från osmos genom rötterna till en grov form av rötning.

Insekter

Köttätande växter är beroende av en stadig tillgång på insekter för mat. Flugor i synnerhet är ett lätt källa till byte. Dessa kväverika insekter är nödvändiga för proteinsyntesen i anläggningen. Dessutom rötning av insekter bidrar också leverera fosfat i nukleinsyrasyntesen och järn för klorofyll-syntesen.

Kostnad

Enligt Aaron Ellison och Jim Karagatzides vid Harvard University, har forskning visat att kostnaden för fångstmetoder och rötning mekanismer är billigare än kostnaden för en normal löv, så köttätande växter förbrukar mindre energi --- men detta är något mildras av det faktum att deras rötter är mycket svagare och de producerar energi via fotosyntes i betydligt långsammare takt. Men en enda insekt hålla oftast en köttätande växt utfodras under några veckor.

Betydelse

kostnadseffektivitet köttätande växter är inte direkt självklart, men avtryckaren och mag-mekanismer är mycket mindre engagerade än i sina djur motsvarigheter. Utvecklingen av nervsystemet hos djur krävs först en grundläggande system för motåtgärder, då ett komplext nätverk av nerver och slutligen utvecklingen av hjärnan. Men avtryckarmekanismen i köttätande växter var sannolikt en sammanfattning (i geologisk tid) svar på näringsfattig jord. I själva verket, köttätande växter utvecklades troligen flera olika tillfällen från en gemensam förfader som är predisponerade för en köttätande livsstil.

    Previous:nothing
    Next:vad är en industriell ugn?
    
    Copyright © 2011 give2all.org