välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad finns sex typer av EMR?

Postad av : Annika Hultén

elektromagnetisk strålning, eller EMR, inkluderar alla typer av energi som kan ses, filt eller registreras. Synligt ljus är exempel på EMR, och synligt ljus, som reflekteras från föremålen gör att vi kan se dessa objekt. Andra former av EMR, såsom röntgen och gammastrålning, kan inte ses med blotta ögat och kan vara farliga för människor. EMR mäts i våglängder, och ju kortare våglängd, vilket är avståndet mellan tråg mellan två höga punkter i EMR vågen, desto större energi som används för att skapa strålning.

Synligt ljus

Ljuset vi se, reflekteras från föremål, har en våglängd som mäts i nano-meter, eller nm för korta. En nano-meter är en miljarddels meter. Ljuset som vi kan se med våra egna ögon är känt som det synliga spektrat, och varierar från person till person, beroende på känsligheten hos en persons ögon. Det synliga spektrumet är i intervallet 380nm att 750nm, även om Harvard University hemsida säger att den astronomiska intervallet för synligt ljus är 300 nm till 1000 Nm.

Radio Waves

Radiovågor har en mycket större våglängd än synligt ljus . Radiovågor är de vi skapar för att sända radio-och TV-signaler genom atmosfären. AM, eller amplitudmodulering radiovågor, är längre än FM, eller frekvensmodulering radiovågor, och är bättre på att böja runt stora objekt, vilket innebär att de är användbara för sändningar i bergsområden. AM våglängder kan mätas i hundratal meter, medan FM våglängder köra till drygt hundra meter. FM-signaler ger oftast bättre ljudkvalitet, eftersom FM-signaler är mindre känsliga för störningar från andra EMR vågor, såsom de gjort med luftledningar eller förbipasserande fordon.

Ultraviolett ljus

ultraviolett ljus, eller UV-ljus, är ljuset som orsakar solbränna på mänsklig hud. I vårt solsystem, det mesta av UV-ljus som når Jorden skapas av den varma gasen i solen. Jordens atmosfär absorberar det mesta av UV-ljus som når den i ett lager av den övre atmosfären kallas ozon.

Infraröd

Infrarött ljus har en våglängd som är längre än standard rött ljus, och även om anses ingå i det röda färgspektrat, infraröda våglängder är fortfarande mycket kortare än till exempel radiovågor. Infraröd vågor i intervallet från 1,000 nm till en millimeter i längd. Infraröd strålning är skapad av objekt vid en temperatur på mindre än 1. 340 grader Fahrenheit, eller 1. 000 grader Kelvin. Människor, med kroppstemperatur på 98,6 grader Fahrenheit, avger infraröd strålning, och detta är vad som syns när du tittar genom mörkerseende glasögon för att se folk genom mörkret.

Röntgen

Det tar ett hög produktion av energi för att skapa röntgenstrålning. Röntgenbilder sker i 0,01 till 10Nm sortiment. Röntgenstrålar används för att skapa fotografier av ben i kroppen skapas vid våglängder av ungefär 0. 012nm, vilket är nära den kortaste gränsen för röntgen spektrum. Röntgen på denna våglängd kommer inte att tränga igenom ben, men kommer tränga igenom mänsklig vävnad. Den resulterande visar det område av ben, som var fotograferad. Överexponering för röntgenstrålar är skadligt för människor, så människor som arbetar med röntgenstrålar måste vidta försiktighetsåtgärder för att förbli skyddade från strålning skapas.

Gammastrålar

gammastrålar behöver extremt hög energikällor för att skapa dem. Enligt Harvard University webbplats, är gas vid en temperatur på en miljard grader behövs, så att solstormar och blixtnedslag kan vara källor till gammastrålning. Kärnvapenexplosioner genererar också gammastrålar, och gammastrålning har våglängder som är mindre än 0. 01nm. Gammastrålning kan tränga igenom mänsklig vävnad och även ben och är extremt skadliga för människor.

    Previous:nothing
    Next:hur man gör bra kristaller på snöre
    
    Copyright © 2011 give2all.org