välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Effekter av längre dagsljus på tillväxten hos en växt vitlök

Postad av : Annika Hultén

Vitlök är född i Centralasien som har blivit ett kök stapelvara i länder över hela världen. Fans av den stickande ört älskar smaken och utpräglad lukt, medan andra inte kan vara i samma rum med en enda kryddnejlika. Vitlök används i örtmedicin och har även vävt in fiktion som vapen val mot vampyrer. Vitlök behov långa dagar med solsken för att växa som bäst.

Plantering

Vitlök är odlats antingen sent på hösten eller tidig vår. Vitlök växter behöver minst fyra månader att växa till en mogen storlek. Den föredrar mycket solljus men kan växa i halvskugga. Det vanligaste sättet att plantera vitlök är med glödlampor eller kryddnejlika. Vissa sorter, som hardneck, producera icke-blommande stjälkar kallas skaft som finns i mitten av våren. Skaft kommer att växa till vitlök lökar, men kommer att ta två år i stället för en enda säsong.

Växtsäsong

Vitlök planteras på hösten säsongen kommer vanligen sent i september eller början av oktober, gro av november. Vid tiden vintern kommer omkring, kommer rötterna oftast är stora nog att klara kylan. Vitlök lökar vilande över vintern och tål minusgrader. När dagsljus börja öka på våren, växterna kommit ut ur sina vilande tillstånd och återuppta växer. Skörd i mitten till slutet av sommaren, beroende på hur långt norrut du bor.

Kanada och Alaska

Våren och sommaren dagar i Kanada och Alaska är mycket längre än i de flesta delar av Nordamerika, nästan 20 timmar av varje 24 i vissa områden. Dessa långa ljusa timmar ger vitlöken lökar gott om tid att bilda. Några sorter, såsom Montana Roja, fungerar väldigt bra i den nordliga klimat när våren planteras. Vårbruket är att föredra för många nordliga breddgrader på grund av temperaturer kallare marken och strängare vintrar.

    Previous:nothing
    Next:hur är sniglar skördas?
    
    Copyright © 2011 give2all.org