välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ectotherm & hjärtfrekvens

Postad av : Stefan Svensson

Många djur är beroende av externa miljö temperatur för att hålla kroppstemperaturen inom sunda nivåer. Det finns många inneboende samt yttre faktorer som påverkar hjärtfrekvens ectotherms, både över tid och mellan arter. Av alla variabler är omgivande temperaturen de mest inflytelserika vid fastställandet hjärtfrekvens. Som ett resultat har många arter av ectotherms utvecklats såväl fysiologiska som beteendemönster att reglera sin kroppstemperatur och behålla optimal hälsa och lämpliga pulsen vid en viss tidpunkt.

Ectotherms Defined

Termen ectotherm kommer från grekiskans "ectos" som betyder "utanför" och "therm," som betyder "varm. " Som namnet antyder, ectotherms är djur med inre kroppstemperatur som bestäms av temperaturen i miljön omkring dem. Ectotherms är vanligen kallade kallblodiga, men ju mer lämplig term för de flesta av dessa djur är poikilothermic, kommer från det grekiska "poikilos" som betyder "varierande" och "termos" som betyder "varm. "

Ectotherm hjärt-kärlsystemet

Eftersom ectotherms inte ständigt behöva utöva energi för att upprätthålla kroppstemperaturen, de kräver mycket mindre energi för att överleva och fungera. Vissa ectotherms kräva endast en halv till en tiondel av den energi behövs av däggdjur av samma storlek. hjärt-kärlsystemet är inte annorlunda. Som ectotherms sola för att höja sin kroppstemperatur, alla komponenter i kroppen blir mer aktiva. Celler som verkar musklerna i hjärtat varmt och kan att pumpa snabbare och blodkärlen vidgas och möjliggöra större volymer av blodflödet i djuret. Detta, när den kombineras med ökad andningsfrekvens, möjliggöra ectotherms att bli mer aktiva än vid låga temperaturer.

Temperatur anpassningar Ectotherms

Många kräldjur, till exempel, har utvecklats såväl fysiska som anpassar sitt beteende och som hjälper dem att reglera sin kroppstemperatur. Mörk färg, aktivitet på tider som är temperatur-fall i omgivningen, och kroppsform och storlek är alla variabler som ectotherms har utvecklats för att passa in ett brett spektrum av ekologiska nischer.

Exempel på temperatur och hjärtfrekvens förordning

marina leguaner av Galapagosöarna livnär sig på marina alger som växer i det kalla vattnet i Stilla havet. För att manövrera den kyliga vatten effektivt, tillbringar de en stor del av tiden sola på svarta klippor, njut av värmestrålningen från solen ovan och klipporna nedanför. När du är i vattnet, reglera de sina hjärtslag och blodflödet för att minimera värme som förloras vid dess yta. Dessutom stöd deras mörka svarta färg dem att absorbera värme. Om de blir för varm, suger de i sin mage och höja sin kropp från klipporna, vilket gör att kustnära vindar svalna dem på alla sidor.

Intressanta fakta

Vissa sköldpaddor uppvisar hjärta priser så låga som 1 slag per minut när det ligger vilande på botten av kalla dammar genom vintern.

Många ectotherms som lever i extremt kalla miljöer överleva tack vare en naturlig frostskyddsmedel inom sin kropp som sänker fryspunkten i vätskor i kroppen.

Några särskilt stora ectotherms, såsom stora vita hajar och havssköldpaddor, kallas mer specifikt som gigantotherms. Dessa stora ectotherms kan upprätthålla en relativt stabil inre temperatur på grund av sin stora kropp massa och volym till yta-area ratio, som gör att deras absorption och värmeförlust mycket långsammare än mindre ectotherms.

    Previous:nothing
    Next:Vilka är de funktioner nikotinamid?
    
    Copyright © 2011 give2all.org