välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

define pelagisk fisk

Postad av : Annika Hultén

Pelagiska fiskar återfinns många av hajar samt tonfisk och sardiner och även några arter av insjöfisk såsom öring. De lever i öppet vatten från botten av havet eller sjön där de bor. Många pelagiska arter är kraftfulla simmare med strömlinjeformade kroppar som vandrar långa sträckor för att söka föda. Andra, såsom havet sunfish (Mola mola), enkelt driver med havsströmmarna

pelagialen

Den pelagiska zonen i världshaven är den största livsmiljö på jorden. Den består av vattenmassan mellan ytan ner till nära botten av havet där bottenlevande zonen börjar. Den pelagiska zonen är indelad i sektioner med överdel eller epipelagic zon är den mest produktiva, eftersom den får energi från solljuset och stöder fotosyntetiserande plankton. Längre ner kommer det sig mesopelagic eller gråzon (mellan djup 650 och 3. 300 meter), mot ljuset-less bathypelagic zon (ned till 13. 000 fot) och sedan abyssopelagic zon ner i närheten av havsbotten. Stora sjöar har också en pelagiska zonen.

Epipelagic Art

Den vanligast förekommande pelagiska fiskar är de små, födosök arter som sill (Clupea harengus) och lodda (Mallotus villosus) som bor i epipelagic zon i stora stim och filtrera livnär sig på plankton. Dessa fiskar vandrar ofta över stora avstånd för att söka föda och deras siffror kan variera naturligt från år till år. Ovanför foder fisk i näringskedjan kommit rovfiskar såsom makrill (Scomber scombrus), ocean sunfish och många typer av haj. Rovfiskar kan vara solitära eller bildar stim och tenderar att följa migrationen för foder arter.

Mesopelagic Fisk

med liten eller ingen plankton i mesopelagic zonen, fisk här förlitar sig på bottensedimentet sjunker ner från epipelagic zon för mat eller vandrar upp till foder. Många mesopelagic fisk har stora ögon för att dra nytta av den lilla mängden tillgängligt ljus. Den självlysande lanternfish av familjen Myctophidae är den vanligaste mesopelagic arter. Lanternfish migrera till ytan på natten för att livnära sig på djurplankton och kan kommunicera och distrahera rovdjur genom att producera ljus i specialiserade organ på sina huvuden och flankerna kallas photophores. Lanternfish är preyed på från rovdjur, t. ex. Antarktis tandnotingar (Dissostichus mawsoni).

Bathypelagic Fisk

bathypelagic zonen är hem för underliga och underbara letar rovfiskar såsom gulper ål, och marulk bristlemouths. Många bathypelagic fisk är självlysande och de flesta är små (mindre än 10 inches lång) svag simmare med stora munnar. Detta sedan kan dra nytta av en sådan källa till mat som de tycker utan att spilla mycket energi att söka efter det.

Ekonomisk betydelse

Många av världens viktigaste ekonomiska fiskarter är pelagiska fiskar som lever i epipelagic zonen. Uppvällningar av näringsrikt vatten från djuphavet på platser som Stilla Perus kust göra för otroligt rika fiskbestånd. Enorma mängder foder fisk nettas i epipelagic områdena i världen för användning i djurfoder, gödningsmedel och livsmedel. Större rovfiskar, såsom långfenad tonfisk (Thunnus alalunga) och blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus), är viktiga matfiskar för människor.

Bevarande

Överfiske av pelagiska fiskarter är en nästan universellt problem. Många tonfisk arter är hotade av över-skörd och USA: s befolkning av tonfisk uppskattas av National Marine Fisheries Service ha lekbeståndets biomassa på 18 och 27 procent från 1975 nivåer. Många mesopelagic fisk, till exempel orange roughie (Hoplostethus atlanticus), växer långsamt arter mycket känsliga för överfiske, eftersom de kan ta upp till 20 år för att växa sig stora nog att föda.

    Previous:nothing
    Next:etanolproduktion från vide träd
    
    Copyright © 2011 give2all.org