välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

effekten av ljus på färg

Postad av : Ulf Friberg

Det är en av naturens oundvikligheter att alla färgade föremål tillverkade av organiskt material kommer att blekna vid exponering för ljus. Ljusäkthet är i vilken grad ett färgämne motstår blekning på grund av ljus. Forskarna skriver i Textile Research Journal visade att ljusäkthet färgämne beror på var färgen i tyget och också på färgning villkor

Historia

Den första grundliga tester av ljusäkthet färgämne gjordes av Charles François de Cisternay Dufay, en fransk vetenskapsman och föreståndare för Jardin du Roi i Paris 1733. De färgämnen testats av Dufay var från naturliga källor och i dag nästan alla föråldrade. Forskare skriver i studier med bevarande fann att nästan alla naturliga färgämnen kommer allvarliga blekna i mindre än ett halvt sekel.

Skadliga Light

Vad människor ofta refererar till som "ljus" är den del av det elektromagnetiska spektrum som är synlig att deras ögon. Detta omfattar våglängder mellan 390 och 750 nanometer. Kortare våglängder mellan 300 och 400 nanometer är inte synliga för det mänskliga ögat och är allmänt känd som ultraviolett ljus. Eftersom dessa kortare våglängder är mer foto-kemiskt reaktiva, de är mer skadliga för färgning. Dagsljus innehåller den största andelen skadliga UV-ljus.

Individuella skillnader

Olika färger visar varierande grad av resistens mot blekning som orsakas av ljus. Men alla färgämnen har några känslighet för ljus skada på grund av arbetena sätt färg. Färgämnen som resulterar i en djärv, stark färg göra det eftersom de absorberar alla våglängder som inte reflekteras tillbaka. Det är denna absorption som gör skadan.

Typer av Dye

Kypfärgämnen är den mest ljusäkta typen av färg, med reaktiva och Sura färgämnen lite mindre så. Direkt färgämnen i allmänhet inte högt betyg när det gäller deras ljusbeständighet, men det finns några få undantag. De färgämnen mest sannolikt att blekna är de grundläggande färgämnen. Även om de har de mest slående färger, de är tyvärr mycket känsliga för ljus, speciellt när den används med naturfibrer. De håller sin färg längre när den används med syntetiska fibrer.

minska skador

För att färga behåller sin färg så länge som möjligt, förvara det ej i dagsljus så mycket som möjligt. Försök torka kläder inne och hålla dem i mörker när de inte blir slitna. Dye på objekt som inte används kan bevaras till viss del genom att hålla den borta från syre, vilket underlättar de skador som ljus.

    
    Copyright © 2011 give2all.org