välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

en introduktion och historia tusenfotingar

Postad av : P-O Lennartsson

Tusenfotingar är medlemmar av leddjur stammen av ryggradslösa djur. Detta innebär att de inte har någon ryggrad, med hänvisning istället på ett hårt exoskelett att stödja vikten av deras kroppar. En tusenfoting: s utmärkande egenskaper inkluderar en segmenterad exoskelett och flera ben. Leddjur är en gammal fylum, gällande för nästan en halv miljard år. Tusenfotingar representera klasser av leddjur djur som inkluderar två underklasser och uppskattningsvis 10. 000 arter över hela världen

Ancient Djur

Enligt University of California Museum of paleontologi, har tusenfotingar funnits i ungefär 400 miljoner år. De fossila huvud och huggtänder av en tusenfoting som finns i Mellanöstern devon Ålder Gilboa Forest i New York är de äldsta tusenfoting fossiler.

Den tidiga förfäder av tusenfotingar var troligen leddjur djur som levde i vatten paleozoikum. När träd och träd som växter började täcka marken, leddjur utvecklats till marksänd former, bland de tidigaste tusenfotingar.

Det finns en hel del debatt om exakt hur olika arter av leddjur är kopplade till varandra, men det är tänkt modern leddjur och insekter kommer från en tidigare leddjur form.

fysiologi

Till skillnad tusenfotingar , vilka har ett likartat utseende, tusenfotingar har ett benpar per segment kropp. Det tusenfoting kropp är uppdelad i två delar, ett huvud som kan vara kupolformade eller tillplattad, och en lång, segmenterad stam. En tusenfoting kan ha mellan 15 och 750 ben

Den första benpar utvecklats till chelicerae -. Huggtänder som kan injicera gift i sitt byte. Dessa huggtänder placeras under huvudet. Denna funktion gör tusenfotingar det enda djur i naturen med benen anpassade in gift huggtänder. En tusenfoting sinnen sin miljö med sammansatta ögon och långa antenner placerad på framsidan av huvudet.

Underklasser

Centipede arter är vidare indelade i två underklasser, baserad på positionen att andas spiracles och den allmänna kroppsformen. Notostigmophora är tusenfotingar med rundat huvud och spiracles andning, placerad i mitten av dorsalt på segmenten. Denna underklass omfattar Scutigeromorpha, de arter som förekommer i hem och kök.

Pleurostigmophora har tillplattade huvuden och parade laterala spiracles längs kroppen. Dessa leveranser syre till luftstrupen, som förser den till kroppens celler. Enligt professor Richard S. Fox Lander University, alla arter av tusenfotingar, utom Scutigeromorpha, tillhör Pleurostigmophora underklassen.

Habits

tusenfotingar är rovdjur som livnär sig på insekter och andra små leddjur. De har en lång livslängd på upp till 6 år. Enligt University of Michigan Museum of zoologi, Scolopendra gigantea, en stor tusenfoting som finns i Sydamerika, bytesorganismer på ödlor, paddor och möss.

Tusenfotingar ide under vintermånaderna och para sig och producera unga i vår. Några tusenfoting arter lägger enda ägg som befruktas av män och hos andra arter Honan ruvar äggen och efter embryonala unga tills de kan livnära sig själva.

Tillväxt

tusenfotingar växa och förändras över tiden. Denna process kallas ofullständig metamorfos. En ung tusenfoting, som ofta kallas en nymf, måste sprida sina exoskelett växa sig större. Hos vissa arter orsakar denna process tillväxten av nya segment och ben, medan andra bara blir större.

Habitat

tusenfotingar föredrar att leva i fuktig, fuktiga miljöer. Nocturnal jägare, de är ofta under stenar eller bor i löv hittade i skogen. Deras exoskelett har inte ett skyddande skikt som andra arter av leddjur, vilket gör dem föredrar en fuktig miljö.

    Previous:nothing
    Next:mystisk topas definition
    
    Copyright © 2011 give2all.org