välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

köldmedium fysikaliska egenskaper

Postad av : Jeanette Morales

Ett köldmedium är helt enkelt ett ämne som utför en termodynamisk operation för att ta värme från ett område och flytta det till en annan. Detta sker vanligen genom en process av förångning och kondensation inne i ett slutet system så att gasen inte kan fly. Gasen kan inte fly, men det kan påverka temperaturen nivåer i sin omgivning. Ofta ämnet är en som har en låg värme övergången och förångningen, vilket innebär att det kan växla mellan vätskor och gaser enkelt

Historia

Den första kylmediet var is. Ice har använts sedan man upptäckte att kyl håller maten bevaras. Den första ansökan om en konstgjord kylmediet var då William Cullen används eter i 18th century. Men var stora isblock gjorts i fabriker fortfarande den största källan av kyl fram till början av 19th century släpptes personliga kylskåp och tillkomsten av luftkonditioneringsapparater.

Process

Köldmedium är ett bara ett ämne-utan en mekanisk process det gör ingenting. Grunderna i processen innebär en slinga tryckförändring. Som kylmedium kommer ut i miljön som behöver kyla, expanderar den. Denna expansion absorberar värme från omgivningen och gör att köldmediet att koka och byta till en gas. En sugaren suger upp gasen, och sedan systemet åter kondenserar gasen till en vätska.

Missuppfattningar

Tidig kyl var dåligt för människor och dåligt för miljön, men nu detta är sant på grund av regler. Dessa tidiga kylskåp används ammoniak och orsakat flera dödsfall. Även köldmedier känd som klorfluorkarboner orsakat hålet i ozonlagret. För närvarande mest köldmedier är fluorkolväten, som är betydligt mindre skadliga för miljön och för människor

fysiska egenskaper

De fysikaliska egenskaperna hos det som gör en bra köldmedium är följande:. Köldmedium måste ha en låg kokpunkt, men Om kokpunkten är för låg det gör det svårt att åter kondensera. Ett köldmedium har att koka på en mindre sänkning i tryck, men fortfarande lätt att kondensera. Kväve skulle vara en idealisk köldmedium förutom att det kokar vid -196 grader Celsius, vilket är för lågt för bostadsmiljö. Ju närmare kokpunkten för en vätska till den temperatur som du vill, desto lättare är det att kondensera. Detta är sant eftersom det finns ett direkt samband mellan den energi som krävs för att kondensera och temperaturskillnaden.

Beroende på program, ett köldmedium kokar mellan 10 och -10 grader Celsius. En ideal köldmedium är inte giftig, icke-reaktivt och stabilt, eftersom alla dessa är önskvärt i bostadsmiljö. Det måste vara stabilt eftersom det inte kan sönderfalla över den normala livslängden för ett kylskåp och det måste vara icke-reaktiva, för att undvika explosioner.

Fluorkolväten

Dessa föreningar är för närvarande favorit för köldmedium ändamål. De innehåller endast väte, fluor och kolatomer. Baserat på trycket, de har en låg kokpunkt, som varierar beroende på den specifika arrangemang av atomer. Det nuvarande problemet är att medan de inte bidrar till utfiskning av ozon, HFC är växthusgaser och kan bidra till den globala uppvärmningen.

    Previous:nothing
    Next:effekten av ljus på färg
    
    Copyright © 2011 give2all.org