välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur hindrar ljusföroreningar vår förmåga att se på natthimlen?

Postad av : Magnus Ekblad

Ljusförorening är ett växande problem runt om i världen, eftersom befolkningen ökar och natt aktivitet i städerna intensifieras. Ljusförorening förändrar radikalt synen på natthimlen. I öknen på natten, miljontals stjärnor är synliga och Vintergatan syns tydligt. Men i de största städerna, bara en handfull stjärnor är ljusstarka nog att överglänsa människan ljusföroreningar

dåligt utformade Ljus

. Utomhusbelysning är nödvändigt för säkerhet och bekvämlighet, men många av de armaturer som används idag är dåligt utformade. De har inte direkt allt ljus nedåt där den behövs men tillåter så mycket som 30 procent av den för att fly uppåt i natthimlen, där det kan ha skadliga effekter.

Sky Glow

Ljus fly uppåt i atmosfär studsar luftmolekyler, fukt och damm och reflekteras tillbaka till dina ögon. Detta är det fenomen som kallas himmel glöd, som är störst i städerna. Detta störningar från andra ljus i atmosfären skär ned på dina ögon förmåga att uppfatta stjärnor. Stjärnorna är i själva verket "urlakad. "

Fysiska effekter

missriktad eller alltför starkt ljus har också en fysisk effekt på dina ögon. Dina pupiller kontrakt att skära ner på mängden ljus låt i ögonen. Detta påverkar din förmåga att plocka ut mer svaga ljuset från stjärnorna, eftersom dina ögon inte är "-mörkt anpassas. "

astronomi

Professional stjärntydarna-astronomerna-tycker att deras arbete allt svårare genom ljusföroreningar Den går med deras syn på stjärnorna fördunklas. . Ett sätt astronomerna bedriver sin forskning är att dela isär de olika typerna av ljus, synliga och osynliga, som avges från avlägsna objekt som andra galaxer. De spelar in dessa uppgifter på ett spektrogram att läsa mer om de kemikalier som utgör stjärnorna. Men vissa typer av utomhusbelysning, såsom lampor kvicksilver, avger ljus som också får in på spektrogram, göra de uppgifter som mycket svår att läsa.

Andra negativa effekter

Dåligt utformade belysning som gör att energi att fly uppåt där det inte behövs är ett slöseri med resurser. Gatubelysning är dyrare än det borde vara och avfall mycket el. Dessutom skadar ljusföroreningar nattdjur, skära ner på sina livsmiljöer. Enligt American Association for Cancer Research, nya arbete som görs om effekterna av nattbelysning på människa tyder på att bristen på mörker påverkar människors hormonbalans, vilket leder till olika problem såsom viktökning och bröstcancer.

Solutions

Flera världsomspännande kampanjer krav på att både villaägare och kommunala myndigheter för att ersätta ineffektiv och dåligt utformade utomhusbelysning med "mörk himmel godkänd" fixturer. Dessa fixturer direkt alla sina ljus nedåt till gatubilden så att himlen glöder är drastiskt skära.

    
    Copyright © 2011 give2all.org