välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man hittar den relativa förekomsten av isotoper

Postad av : Jonathan Nyberg

De flesta grundämnen finns i flera isotoper, atomer som har samma antal av protoner och elektroner, men olika antal neutroner. Olika isotoper reagera på samma kemiskt, men deras atomvikt är olika, det atomvikter som ges i läroböcker för elementen är medelvärdet av alla de olika isotoperna. Att räkna ut att den genomsnittliga, forskarna måste veta vikten för de olika isotoperna och hur rikligt de jämförs med varandra

Du behöver:. .
Masspektrometern
Miniräknare.

Spektrometri


1.
Sätt upp en masspektrometer. Pensionerad kemilärare och författaren Jim Clark hemsida beskriver en spektrometer som en enhet som joniserar en ström av atomer och sedan avleder dem när de passerar genom en vakuumkammare. Isotoper har olika vikter, så de var och en som avleds av ett annat belopp, som spektrometern åtgärder.
2.
Foderprover av elementet du studerar i spektrometern. Detta kommer att göras flera gånger, med spektrometern avleda en annan isotop på varje körning.
3.
Studera resultaten. Spektrometern avläsningar kommer att visa atomvikter av olika isotoper och deras andel i urvalet. Den relativa storleken av topparna på graferna visar den relativa procentsatserna.

När du redan vet det atomvikter


1.
Lista atomvikter av olika isotoper Om du redan vet dem. Tillsammans kommer de att lägga upp till elementets atomvikt, vilket gör det möjligt att räkna ut relativa förekomst med hjälp av algebra.
2.
Bestäm formeln för element du studerar. St Louis Community College hemsida lägger ut beräkningarna. Om en del har två isotoper med vikter på 13 och 16, och den genomsnittliga vikten är 14, då formeln skulle vara 13 (1-x) 16 x=14 och x skulle vara den relativa förekomsten av 16.

3.
i beräkningarna. Ekvationen i steg 2 skulle gå enligt följande:.
13-13x 16 x=14
-13x 16 x=1
3x=1
x=0,333
Så isotop 16 har relativt gott om 33 procent.

tips och varningar


  • Mass är spektroskopi inte alltid lätt. Klor molekylerna tenderar att bli joniserade molekyler snarare än joniserade atomer, och molekylvikten kommer avläsningen. Du måste göra en extra ansträngning för att räkna ut den verkliga isotopisk vikter.
    Previous:nothing
    Next:Hur man testar för guldmalm
    
    Copyright © 2011 give2all.org