välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om livscykeln för en stjärna

Postad av : Annika Hultén

När människor tittar upp i himlen och notera alla stjärnor, är det inte förvånande att en del undrar hur alla dessa ljus bildades. Intressant nog som en människa, stjärnor gå igenom olika "liv" stadier. Det börjar från blixten för befruktningen till sin död när den inte kan behålla sin jämvikt. Naturligtvis är livet på en stjärna mycket längre än livslängden på en människa

Född

födelseplatser för nya stjärnor stora moln består främst av väte (97 procent) med en liten andel av helium (3 procent) i rymden. Dessa nebulosor "klumpar" ihop och som storleken ökar, växer också gravitationskraft. Detta orsakar mer atomer att fästa på "dunge". Eftersom detta händer, blir temperaturen varmare inne i molnen. Vid ankomsten till flera tusen grader, är elektroner strippad från väte molekyler som gör dem enda protoner. Sammandragningar av väte fortsätta tills temperaturen når 18 miljoner grader Fahrenheit. Det leder till en kärnfusion och födelsen av stjärnan.

Red Giant

Kärnfusion sker mellan väte, litium och andra metaller som finns inom den stjärna men processen inte särskilt länge som stjärnan snart börjar att ingå avtal på nytt. Temperaturer ökar och trycket orsakar förändringar inom stjärnan. Väte förvandlas så småningom till helium genom kol-kväve-syre cykel. När alla väte har använts, når stjärnan sin största punkt och är nu en röd jätte.

Planetarisk nebulosa

När en stjärna har blivit en röd jätte, kan det bli en planetarisk nebulosa. Detta inträffar när en stjärna fortsätter för att skapa energi från väte och helium utanför kärnverksamheten. Ytan på stjärnan kommer att stiga och falla. Gas kommer att dra sig bort från stjärnan och skapa ett skal runt det som kallas planetarisk nebulosa.

White Dwarf

I trippel alfa processen, om en stjärna håller skiner genom sammanslagning av heliumkärnor, det är en vit dvärg. Stjärnan inte längre kontrakt på grund av att elektronerna i kärnan är repulsing.

Supernovor

En supernova är en stjärna som har exploderat, vilket kan orsaka en explosion av strålning som kan överglänsa en hel galax. Tunga stjärnor kommer att fortsätta fusing och kommer fortsätta att göra energi. När järn bildas, och järn kan inte smält kommer kärnan kollapsar under gravitation. Som antänder gasen på ytan och leder till extremt lysande supernova. Om järnkärna av stjärnan är fortfarande mycket högt och gravitationskraften stora, kommer det att bli en neutronstjärna.

Svarta hål

oändlig rymd tid deformation, eller ett svart hål, äger rum när en stjärna tillräcklig mängd kollapsar under sin egen gravitation och dess massa komprimeras till ett litet område av rymden. Svarta hål absorberar allt ljus och reflekterar ingenting. En döende stjärna skulle behöva väga 10 gånger mer än vår sol för att förvandlas till ett svart hål.

    Previous:nothing
    Next:solenergi resurser
    
    Copyright © 2011 give2all.org