välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man skriver ionic kemiska formler med crisscross metod

Postad av : Ulf Friberg

Förmågan att konstruera kemiska formler från kemiska namn är ett av de mer viktiga och svåra färdigheter för kemi studenter att bemästra. Kemiska reaktioner kan inte skrivas och balanserad utan korrekt formler för innehållet av kemikalier, och "kors och tvärs" metod utgör ett lätt att komma ihåg genväg för att konstruera formler
1.
identifiera positiva ning och dess laddning. Som ett exempel, i den kemiska benämningen järn (III) oxid, är järn (III) (kemisk förkortning Fe3 +) katjon. Genom konventionen kommer ning visas först i en kemisk namn och är vanligtvis en metall (och därmed sitter på vänster sida eller mitt i periodiska systemet).

Om ingen av anklagelserna ges i namnet är avgiften lika med elementets gruppnummer i det periodiska systemet. Till exempel är den görs av magnesiumoxid magnesium ion, som ligger i grupp 2A i periodiska systemet. Det symbol är därför Mg 2 +.
2.
Identifiera de negativt laddade anjoner och dess laddning. För enkel-element anjoner (t. ex. klorid, fluorid, oxid, phosphide), kommer dess avgift vanligtvis lika med dess gruppnummer från det periodiska systemet minus 8. Oxid, till exempel, är den anjon av syre, som ligger i grupp 6A på det periodiska systemet. Således, 6-8=-2, vilket innebär att oxid jon existerar som O2-. Anjoner är oftast icke-metaller (sitter på höger sida i periodiska systemet).

Avgifter på polyatomic anjoner (de som innehåller mer än en atom) måste slås upp i en tabell (som det som föreskrivs av Arkansas State University, se Resurser) eller memoreras.
3.
Konstruera den kemiska formeln genom att göra ansvaret för varje jon nedsänkt i den andra jon och försummelse tecknet på avgift. Till exempel i järn (III) oxid, är att katjonbytaren Fe3 + och anjoner är O2-. De 3 blir därmed den nedsänkta av syre och 2 blir nedsänkt i järn. FE2O3

att dubbelkolla formeln, kom ihåg att naturen kräver avgift neutralitet för kemiska föreningar. Därför måste alla positiva och alla negativa avgifter i en inhägnad belopp till noll. När det gäller Fe2O3, är den totala positiva laddning +3 (2)=+6 (en tre avgift multipliceras med två atomer i den kemiska formeln). Den totala negativa laddningen -2 (3)=-6 och +6 + (-6)=0.

    Previous:nothing
    Next:vad är nedbrytning av mRNA?
    
    Copyright © 2011 give2all.org