välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

de bästa sätten att använda torr-is

Postad av : Valon Istrefi

Torris är fast form av koldioxid, som fryser vid ungefär minus 78,5 grader Celsius (minus 12C3 grader Fahrenheit). Eftersom torris är så kallt har det användbara tillämpningar i konservering, inklusive Flash frysning. Till skillnad från de flesta fasta ämnen, torris sublimerar: Det visade direkt från fast form till koldioxid utan att först förvandlas till flytande form. Denna intressanta egenskap av kolsyreis gör den användbar för experiment och roliga effekter part, exempelvis Halloween dimma.

Konservering

Eftersom torris är så kallt, spelar den en viktig del i att bevara mat under krissituationer. Under ett strömavbrott kan 10 pounds av torris placeras i frysen hålla maten fryst i upp till fem dagar. Om du behöver evakueras ditt hem på grund av en nödsituation, till exempel översvämningar, torka is kan hjälpa till att hålla maten förvaras i kylskåp. Se bara till att du använder frigolit kylare med löst sittande lock eller andra ventilerade kärl för att förhindra att koldioxid från att bygga upp ett tryck och exploderande behållaren.

Du kan också använda torris till flash-frysa sommarens frukter såsom bär. Eftersom torris är kallare än frysen, fryser det frukt och grönsaker snabbare, bevara smak och konsistens av färsk frukt.

Party Effekter

En av torris mest kända egenskaper är förmågan att skapa dimma. Fem till 10 pounds av kolsyreis flyter i 3 till 6 liter varmt vatten kommer att skapa en tät dimma i ca 15 minuter som torris förvandlas till koldioxid. Bitar av torris i en pool kommer att fylla din bakgård med dimma för en läskig utomhus Halloween-fest, och torris flytande i en punch skål kommer att ge din fest drinkar lite extra stämning. Se bara till att följa en skälig säkerhets regler för hantering av kolsyreis: Rör aldrig isen med bara händer, som extrem kyla kommer att orsaka förfrysning, och se till att gästerna vet att inte vidröra eller svälja torr-is i Punch Bowl <. h2> experiment Du kan använda torris i ett antal vetenskapliga experiment att lära barnen om sublimering och egenskaper av fasta ämnen, vätskor och gaser. Torris är tätare än koldioxid gas på grund av strukturen av fasta kontra gasformig form. För att visa den här egenskapen, placera en liten bit torris i en tom, plast 35 mm filmburk och stäng locket. Som den torra isen blir till kolsyra, kommer trycket att bygga upp och locket kommer pop. Du kan också placera små bitar av koldioxid i en ballong, fästa i slutet och se ballongen blåsa.

    
    Copyright © 2011 give2all.org